Én steun jouw plaatselijke bibliotheek!

Wij zijn er helemaal voor: steun jouw plaatselijke boekhandel én steun jouw plaatselijke bibliotheek! Er is namelijk de laatste tijd veel aandacht geweest in de media en ook op onze website om jouw plaatselijke boekhandel te steunen. Maar hoe zit het eigenlijk met de bibliotheken? Zijn die er straks nog wel als ze weer open mogen?

In de Volkskrant van zaterdag 16 januari j.l. stond een ingezonden brief die mijn aandacht trok. De schrijfster vertelt hierin dat er in haar dorp helemaal geen boekhandel meer is en zij graag gebruik maakt van de plaatselijke bibliotheek. Voor 64 euro per jaar kan zij onbeperkt boeken lenen, waaronder ook bestsellers. Zij heeft hiervoor tevens een partnerpas en kan ook duizenden luisterboeken en e-books lenen.

Voor dat bedrag koop ik in de boekhandel met moeite drie romans….

Er zijn natuurlijk veel meer mensen die veel lezen en graag gebruik maken van een bibliotheek. Dit vanwege de kosten, hun hoge leestempo of ook vanwege de gezelligheid en het uitje dat zij hebben naar de bibliotheek.

Steun jouw plaatselijke bibliotheek

Dus we stellen voor: steun niet alleen jouw plaatselijke of favoriete boekhandel, maar ook jouw plaatselijke bibliotheek! Misschien kom je er nooit en ‘herontdek’ je op deze manier wel de bibliotheek. Of misschien doe je het voor je kinderen, kleinkinderen of jouw aardige buurvrouw die er graag naar toe gaat. Een bibliotheek heeft vaak een grote sociale functie en is belangrijk voor een grote groep mensen.

Hoe kun je jouw plaatselijke bibliotheek steunen?

Wij hebben voor jou even rondgesnuffeld op Internet en kwamen het volgende tegen:

Een steunabonnement is mogelijk in de bibliotheken van Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld en Westerveld.

Voor een bedrag van minimaal 15,00 euro per jaar kun je al meedoen met deze actie. Dit levert jou de volgende voordelen:

  • Lenen bij alle bibliotheken in Drenthe, maar ook bij veel andere bibliotheken in Nederland (zie bij Gastlenen).
  • Keus uit duizenden boeken, tijdschriften, luisterboeken, films en muziek-cd’s.
  • Gratis e-books downloaden voor je e-reader, tablet, smartphone of computer.
  • Korting op activiteiten als lezingen, voorstellingen en workshops.

Een abonnement is geldig bij alle bibliotheken in Drenthe, je kunt dus lenen en terugbrengen bij elke vestiging binnen de provincie. Tot 19 jaar is het abonnement gratis, daarna betaal je jaarlijks contributie. Je kunt lid worden in de bibliotheek, je krijgt dan meteen een pasje. Vergeet bij het inschrijven niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Een zelfde soort acties zien we ook bij:

https://www.bibliotheekveldhoven.nl/over-de-bibliotheek/steun-de-bibliotheek-veldhoven.html

https://www.hofbibliotheek.nl/over-ons/steun-de-bibliotheek

https://www.bibliotheekrijssenholten.nl/ontdek-de-bieb/detail/585-steun-de-bibliotheek

https://www.bibliotheekenschede.nl/over-ons/steun-uw-bibliotheek

meer regio initiatieven: Google op “Steun de bibliotheek”

En:

Ik steun de bieb petities

Door gemeentelijke bezuinigingen op bibliotheken dreigen veel bibliotheekvestigingen in Nederland te verdwijnen. Of uw bibliotheek gevaar loopt, is afhankelijk van gemeentelijk beleid.

Steun de bibliotheek en teken deze petitie. Wilt u meer doen? Word dan lid van de bibliotheek! Door lid te worden maakt u uw steun nog explicieter. Bent u al lid? Haal ook uw partner over om lid te worden. En vraag het lidmaatschap aan voor elk van uw kinderen (vanaf 0 jaar)! Kinderen zijn gratis lid.

Er zijn lokaal, regionaal en landelijk veel acties te vinden om de bibliotheken te steunen. Hou je van lezen, vind je het belangrijk dat er een bibliotheek in iedere stad of dorp aanwezig is? Steun jouw plaatselijke bibliotheek! Wij doen mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *