Slapeloos
‘Slapeloos’ is geschreven door Andres Bortne en vertaald uit het Noors door Carla Joustra en Kim Snoeijing. Het boek heeft als subtitel: duizend doorwaakte nachten, één oplossing.
Slapeloosheid
De ik-persoon uit het boek is de schrijver Anders Bortne zelf. Hij lijdt al vanaf zijn studententijd aan slapeloosheid, nu al zestien jaar lang. Anders heeft al van alles geprobeerd maar het heeft allemaal niets geholpen.
Het moment is gekomen dat het echt niet langer kan. Hij heeft twee jonge kinderen, zijn werk als schrijver en tekenaar en hij is ook nog eens muzikant. Vaker dan hem lief is, laat hij steken vallen en voelt zich hierdoor enorm schuldig.
Een ander woord voor slapeloosheid is insomnie, of zoals dit vaak op zijn Engels wordt gezegd: insomnia. Slapeloosheid / insomnie is een slaapstoornis.
Therapieën
Anders besluit opnieuw naar de dokter te gaan om een slaaptherapie te volgen. Tot nu toe heeft hij van alles al geprobeerd op advies van anderen en de vorige huisarts. Van slaapmedicijnen en yoga en van kruiden tot en met acupunctuur en hypnose. Dit allemaal hielp slechts tijdelijk, maar zijn slapeloosheid kwam steeds weer terug.
Zoektocht naar antwoorden
Het verhaal gaat over Anders zoektocht naar antwoorden op zijn slapeloosheid. Hij vertelt enerzijds zijn persoonlijke verhaal op een zeer relaxte en bijna intieme manier en anderzijds wordt de slaapstoornis van alle kanten belicht.
Van de Griekse goden tot en met de allernieuwste wetenschappelijke of sociale onderzoeken; Anders deelt een schat aan informatie. Vaak komt de centrale vraag terug: waarom is er voor vrijwel iedere stoornis een effectieve behandeling, behalve voor slapeloosheid?
Als lezer voel je de wanhoop wanneer Anders vertelt over de dagen die volgen op nachten van slechts een paar uur slaap. Hij vermant zichzelf maar het is extreem moeilijk voor hem om normaal te functioneren.
Leerzaam!
Het boek heeft min of meer met een open einde. Anders komt erachter dat maar één therapie echt helpt en dit is cognitieve gedragstherapie. Dit houdt in dat de deelnemers aan de therapie eens per week samen komen en een strikt schema krijgen over slaaptijden waar zij zich aan moeten houden. Zo is er de regel om alleen dié tijden te slapen en niet overdag of extra lang uitslapen. Samen met nog wat andere regels heeft dit een positief effect voor veel deelnemers.
Echter, voor Anders niet. Dit doordat zijn (nacht-)leven vaak wordt verstoord door zijn jonge kinderen die geen rekening houden met de regels die Anders moet volgen voor de therapie. Anders besluit er mee te stoppen. Toch heeft hij van de slaapschool, waar deze therapie wordt gegeven, erg veel geleerd en heeft hij weer hoop en energie dat het hem eens zal lukken om goed te slapen.
Slapeloos – aanrader!
Het boek is een dikke aanrader voor mensen die aan slapeloosheid lijden. Het boek is óók een aanrader voor ieder ander. Het is prettig geschreven en de combinatie van zijn persoonlijke verhaal en alles over insomnie is erg interessant. Het boek is met humor en luchtigheid geschreven, ondanks dat je het je als lezer kunt voorstellen hoe verschrikkelijk het moet zijn om aan slapeloosheid te lijden.
Bovendien: als je dan toch wakker ligt, is een boek (dit boek!) een leuker alternatief dan schaapjes tellen of piekeren.