Prepper’s Long Term Survival Guide

De survival gids ‘Prepper’s Long Term Survival Guide’ is geschreven door Jim Cobb en Engelstalig. Het is een boekje dat je schamper doet lachen, huiveren en vooral: verzamelen.

Bereid je goed voor!

In Nederland maken we wel eens alarmfasen mee vanwege mogelijke natuurrampen. Een flinke storm, overstromingen (toevallig heel actueel), of ander natuurgeweld of bijvoorbeeld gevaar door giftige dampen in de lucht doordat er een industrieel pand in de brand staat.

Het is verstandig een noodpakket in huis te hebben waarvoor op verschillende websites adviezen worden gegeven. En luister vooral naar jouw mobiel want er zal een vreselijke piep binnenkomen met een alarm-sms van de overheid. Dit geluid herken je wel want het is écht iets anders dan een hartje voor Instagram of een email-melding.

Ben je blij met onze leesbare, enthousiaste en eerlijk kritische recensies? Wij zijn dankbaar voor jouw support om Boekrecensies Blog op deze manier te continueren.

When the gorvernment takes over

Maar in Amerika is het even andere koek. Daar is je voorbereiden op Doomsday , oftewel ‘preppen’ een lifestyle! ‘When the government takes over’, is hier de angstaanjagende leuze maar er kan natuurlijk ook een natuurramp plaatsvinden of een invasie van vreemden (outlaw). Amerikanen hebben niet zoveel vertrouwen in de overheid, in elkaar en wat natuurgeweld betreft maken ze vaak wat meer mee dan de gemiddelde Nederlander.

Jagers en verzamelaars

Je voorbereiden op het Einde der Tijden, een Doomsday of een Apocalypse wordt in Amerika genoemd: preppen. ‘Prepper’‘ zijn er in vele vormen. Sommigen maken van hun huis en grondgebied een survival centrum en anderen bouwen bunkers onder de grond (soms zelfs voorzien van verschillende etages). Hun voorbereidingen betreft vooral eten verzamelen dat wel een tijdje mee kan, leren jagen en zich tot de tand toe bewapenen om hun ‘bunkers’ te beschermen.

Ook zijn er preppers die zich bijvoorbeeld concentreren op het verzamelen van allerlei zaden zodat er ooit weer een vruchtbaar paradijs zal zijn nadat de aarde een tijdje door de Apocalypse zwart en donker is geweest.

Prepper’s Long Term Survival Guide

Ik kocht dit boek voor Kerst voor mijn man omdat hij graag naar preppers-filmpjes kijkt en voedsel en gereedschap ‘hamstert’ (klinkt toch een stuk leuker). Een voorraad van alles is in huis hebben is natuurlijk een verstandige zaak, waar ik hem gelijk in geef.

Ik had gehoopt op een schot in de roos met dit boek als cadeautje. Praktische tips, handige adviezen en vooral veel schema’s en lijstjes. Maar we schrokken ons een hoedje van dit boek. Inderdaad; het heeft veel praktische adviezen en het leest prettig.

Maarrr….. mocht je het gaan aanschaffen, wees er óók op voorbereid dat het wel héél erg Amerikaans is. Sla gerust de hoofdstukken over die over wapens gaan en de soorten geweren, pistolen en mitrailleurs die je vooral in huis moet hebben. En de hoofdstukken over ‘vreemden’ die erop uit zullen zijn om jouw bunker te enteren. De adviezen hoe je dáár het beste mee omgaat, zijn niet erg prettig om te lezen. Maar ja, een totale anarchie is op een een of ander manier altijd dé situatie voor, tijdens en na een ramp, in de ogen van een prepper.

Willen de échte preppers opstaan?

Het boek is een aanrader voor mensen die graag bezig zijn met zich goed voor te bereiden in barre tijden. Laat ik het zo maar zeggen. In mijn ogen is het boek té Amerikaans en zijn er maar een paar lijstjes en adviezen die interessant en leerzaam zijn.

Achterin het boek lees ik dat er nog meer titels zijn waaronder ‘Prepper’s home defence’ (die slaan we graag over), ‘Countdown to Preparednes’, ‘Prepper’s Financial Guide’ en ‘Prepper’s Survival Hacks’. De laatste titel was wellicht een beter idee geweest.

De subtitel van dit boek ‘Beyond the first 72 hours’ had ik op een een of andere manier gemist en is dus echt waar het in dit boekje om gaat.

The Road

Tot slot vermeld ik nog graag even het loei spannende boek van Cormac McCarthy en de verfilming ‘The Road’. Ik wist dat deze film de cultstatus heeft voor de Prepper’s community in Amerika. Laten we maar hopen dat het nooit zover komt, want wijlen McCarthy schetst in deze film een samenleving die je niet wilt meemaken.

Sterkte lieve mensen, in geval de hoge waterstand voor stress of schade zorgt. Op veel dingen kun je je voorbereiden in het leven, maar niet op alles.