Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Wat als je al honderden jaren leeft en niemand zich jou kan herinneren? Over dit bijzondere gegeven schreef V. E. Schwab een betoverend boek, met de sprekende titel ‘Het onzichtbare leven van Addie LaRue.’

Cover Onzichtbare leven Addie LaRue

Een eigenwijs meisje wil ontkomen aan haar lot

Dat lot lijkt niet eens zo vreselijk: trouwen. Maar Adeline weet het zeker: ze wil de wereld verkennen en dat gaat niet gebeuren als ze trouwt. Tenminste niet in de tijd waarin zij is geboren: begin achttiende eeuw. Adeline weet dat er goden bestaan en dat ze die vooral niet in het donker moet aanroepen. Maar p de dag dat ze gaat trouwen doet ze dat toch. Een van de goden, Luc, antwoordt en ze sluit een pact met hem. Een vrij leven, voor zo lang als ze wil. Ze komt er langzaam maar zeker achter wat de kleine lettertjes van het pact waren. Een eeuwig leven, alleen is er niemand die zich haar kan herinneren nadat ze vertrekt. Zelfs haar eigen ouders zijn haar vergeten en jagen Adeline weg als ze terugkeert op hun boerderij.

Eenzaam

Adeline wordt Addie en maakt haar droom waar: ze ontdekt de hele wereld. Daar heeft ze haar vindingrijkheid voor nodig. Iemand die vergeten is zodra ze de deur uitloopt kan geen huis huren of kopen, geen bankrekening openen of een mobiele telefoon krijgen. Waar Addie ook heen gaat, hoe mooi het ook is op al die plekken: ze blijft altijd alleen. Mensen die ze leert kennen en waar ze een klik mee heeft zoekt ze soms langere tijd op. Alleen moet ze zich iedere keer weer aan hen voorstellen. Iets waar ze op een gegeven moment genoeg van krijgt en dat er uiteraard voor zorgt dat niemand haar echt leert kennen. De enige persoon die zich haar wel herinnert is Luc, de duivel waar ze haar pact mee sloot. Zo nu en dan zoekt hij Addie op, altijd onverwacht en vaak heel ongewenst. En toch, soms ook gewenst – als enige persoon die wel weet hoe Addie heet, die nog langer leeft dan zij en waar ze haar herinneringen mee kan delen.

Addie LaRue kruipt onder je huid

Enter Henry

Maar op een dag verandert dit. Addie neemt een boek mee uit een boekwinkel. In de overtuiging dat ook al ziet iemand haar dit boek stelen, die persoon haar toch snel genoeg vergeten zal zijn. Maar de boekverkoper, Henry, komt haar achterna. En dat niet alleen: ook de volgende dag herkent hij haar nog. En de dag daarna. Zelfs als Addie hem haar naam vertelt, weet hij die de dag erna nog. Addie is zielsgelukkig. Voor het eerst in 300 jaar kan ze een vriendschap opbouwen. Maar hoe lang zal dit duren?

Het eeuwige leven

Hoeveel verhalen zouden er zijn over het eeuwige leven? Ik heb er in ieder geval talloze gelezen. Maar V. E. Schwab weet er met ‘Het onzichtbare leven van Addie LaRue’ een heel bijzondere en ontzettend originele draai aan te geven. Addie blijft je betoveren en je leeft in alle fases van haar bestaan met haar mee. Samen met haar ontdek je de donkere kanten van haar pact met de duivel. Een pak dat je net als Addie gaat beschouwen als een vloek.

Beste boek van 2022

Begin december hadden we het in onze groep over het beste boek dat je in 2022 las en waar je een review over schreef. Ik ging graven en dacht eerst aan ‘Middernachtbibliotheek.’ Tot ik dacht aan Addie LaRue en ik me realiseerde dat ik haar eigenlijk nog steeds mis. Dat ik me afvraag wat ze nu aan het doen zou zijn. Zo levensecht is het boek, dat je je kunt voorstellen dat Addie echt ergens rondloopt. Voor mij is dit met stip het beste boek dat ik in 2022 heb gelezen. Vandaar alsnog een review!

Mocht je na het lezen van deze review denken ‘ik ga het boek lezen’ en mocht je er dan net zo verliefd op worden als ik (wat ik zeer wel mogelijk acht), dan heb ik goed nieuws voor je! V. E. Schwab heeft nog veel meer prachtige boeken. Zo heb ik ook haar de Schemering-trilogie verslonden. Die is al compleet, dus je hoeft niet te wachten op deel 2 of 3, maar je kunt dagen doorlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *