Ons 45 graden – Kobe Lecompte & Joyce Thys

‘Naast borden, glazen en bestek kunnen tafels ook gesprekken dragen.’

Van auteur Kobe Lecompte heb ik al hele diverse boeken mogen lezen en recenseren. Zo was ‘Korniev‘ voor mij een wat zwaardere roman die mij tot nadenken heeft aangezet. ‘Kiezen voor een nuchter leven‘ was juist dan weer een (zelf)hulpboek over ontwenning van alcoholisme. Dat Lecompte een diverse schrijver is, mag daarmee duidelijk zijn. Toen ik de vraag kreeg of ik ook het nieuwste boek van zijn hand, ‘Ons 45 graden’ wilde recenseren, was ik meteen weer geïntrigeerd. Dit boek van precies 100 pagina’s betreft namelijk een doorgeefboekje, weer een heel ander soort boek dan ik van deze auteur tot dusver heb mogen lezen.

Ons 45 graden

‘Ons 45 graden’ is geschreven door Kobe Lecompte en geïllustreerd door Joyce Thys. Het doorgeefboekje heeft als doel de mogelijkheid te bieden om elkaar op een leuke manier (beter) te leren kennen. De tekst op de achterkant van de kaft stelt voor dat de eerste persoon die het boekje doorbladert er een thema uitkiest, waarna zij/hij de bijbehorende vragen stelt aan iemand in de groep naar keuze. Of hij/zij kan er voor kiezen de vragen zelf te beantwoorden, aldus Lecompte.

‘Ons 45 graden’ kent, zoals de titel al enigszins suggereert, 45 thema’s die er, volgens de auteur, toe doen. Het boek opent met een korte introductie, met uitleg over het boek en de motivatie erachter. Lecompte legt uit dat jouw ‘45 graden’ al jouw gedachten, overtuigingen en geloof omvat. Met het boek spoort Lecompte de lezer aan om met elkaar in gesprek te gaan en vooral ook naar elkaar te luisteren.

‘Ons 45 graden’ geeft na de introductie een overzicht van alle 45 thema’s die in het boek voorkomen. Het somt daarna nog kort enkele regels en aandachtspunten op, voordat de 45 thema’s één voor één aan bod komen.

45 thema’s

Elk thema beslaat twee pagina’s; op de linkerpagina staat een illustratie van de hand van Joyce Thys, met in de illustratie het thema benoemd. Zo is het eerste thema van het boek ‘liefde’. Onder de illustratie staan één of meer vragen over het thema, waar je het gesprek mee kunt openen. Zo staan er bij het thema ‘liefde’ de vragen ‘Hoe geef je liefde aan een ander?’ en ‘Wat is de basis van echte liefde?’. Op de rechterpagina staat telkens een toelichting op het thema. Hierin geeft Lecompte ook zelf zijn visie over het thema mee, wat je als lezer en/of gesprekspartner weer extra inzichten kan geven. De rechterpagina sluit telkens af met in dikgedrukte tekst een samenvatting, spreuk of uitsmijter over het thema, wat als een mooie afsluiter dient.

Zoals al eerder benoemd telt ‘Ons 45 graden’ 45 verschillende thema’s, die zeer uiteenlopen maar met elkaar gelijk hebben dat ze allemaal de basis voor een goed gesprek kunnen vormen. Om een aantal thema’s te benoemen; liefde, zelfrespect, natuur, angsten en troost zijn onderwerpen die in het doorgeefboekje aan bod komen.

Een inspirerend doorgeefboekje

‘Ons 45 graden’ is een fraai geïllustreerd, compact doorgeefboekje dat uitnodigt om de telefoons en andere elektronische devices opzij te leggen en echt weer het gesprek met elkaar op te zoeken. Een zeer waardevol iets, wat naar mijn mening niet voldoende gestimuleerd kan worden. Met 45 verschillende thema’s biedt het boek voor iedereen meer dan voldoende gespreksonderwerpen om een keuze uit te kunnen maken. En de in het boek voorgestelde vragen over ieder thema vormen de ideale manier om gesprekken over het onderwerp te beginnen. ‘Ons 45 graden’ is in mijn ogen dan ook zeer geschikt om op de salontafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *