Spanning en intriges in de paardenwereld

Hoofdpersoon Barbara uit ‘Moordende paardenrace’ en ik hebben een ding heel duidelijk met elkaar gemeen: we weten niets van de paardenwereld. Barbara moet zich er in verdiepen als ze gevraagd wordt de biografie te schrijven van succesvolle paardenfokker Johan. En ik mocht me er in verdiepen tijdens het lezen van dit spannende boek van Vera Stupenea.

Cover van Moordende paardenrace

Niet alles wat blinkt is van goud

Barbara volgt Johan bij zijn dagelijkse bezigheden, om zo zijn verhaal te kunnen vertellen. Iets wat zijn echtgenote Sofia maar een krankzinnig idee vindt, maar ‘wel typisch iets voor mijn echtgenoot.’ In de eerste twee hoofdstukken krijg je al een goed beeld van Johan: hij leeft voor de paardensport en is helemaal weg van zijn paarden, met name van de grote belofte Relsea. Barbara krijgt al snel door dat in de paardenwereld veel geld omgaat, maar dat niet alles dat blinkt van goud is. Er is sprake van schulden en van het gokken met en verliezen van veel geld. Hiermee haalt Stupenea een actueel thema aan: online gokken.

Moord en intrige

Al vrij snel valt er een dode: Sofia overleeft een etentje met een groepje vrienden en familie niet. Het duurt niet lang voor Barbara van de moord verdacht wordt. Als ze zelf op onderzoek uitgaat en steeds meer informatie naar boven haalt, komt alles op het spel te staan en wordt ze zelf bedreigd. Wie kan ze nog vertrouwen? Stupenea zette me in de loop van het verhaal een aantal keer op een verkeerd spoor en dat zorgde mede voor een onverwachte, maar wel geloofwaardige afloop. Je kunt merken dat Vera Stupenea veel weet over de paardenwereld, wat het verhaal verder ten goede komt.

Hoog tempo

‘Moordende paardenrace’ heeft een hoog tempo – je krijgt snel een beeld van de hoofdpersonages en van de paardenwereld. Als je je daar verder in wilt verdiepen, zijn er in de tekst ook QR-codes opgenomen die leiden naar filmpjes met (veel) meer informatie. Het tempo past goed bij het verhaal: het zorgt ervoor dat je een gevoel van urgentie krijgt. Valt er een volgend slachtoffer? Wie zit er achter de moord op Sofia? Waarom moest ze dood? Vaak vind ik het tempo in Nederlandse thrillers wat te langzaam, daar is in ‘Moordende paardenrace’ zeker geen sprake van! Voor mij een positieve kennismaking met het werk van Vera Stupenea.

Meer lezen over de paardenwereld?

Heb je nou na het lezen van ‘Moordende paardenrace’ en het kijken van de filmpjes nog niet genoeg van de paardenwereld? Dan wil ik je de boeken van Jilly Cooper aanraden. Niet spannend, maar je krijgt een inkijkje in de wereld van polospelers. Tijdens het lezen van ‘Moordende paardenrace’ moest ik zelf een aantal keer aan haar boek ‘Ruiters’ denken. Niet omdat de boeken van Cooper ook spannend zijn, maar vooral omdat Stupenea dezelfde manier heeft om je onder te dompelen in een andere wereld.

Meer Nederlandse thrillers