Vechten voor Eva, de zoektocht naar een medicijn

De zoektocht naar een medicijn tegen kanker.

Vechten voor Eva

Eva de Jager, echtgenote en moeder van twee, krijgt te horen dat ze huidkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren heeft. Het ziet er dan ook niet positief uit; behandelingen zijn geen optie meer, en van alle patiënten die behandeld worden overleeft na vijf jaar niet meer dan vijf procent. Eva zelf kan het allemaal maar moeilijk bevatten en verzet zich tegen alles wat op haar af komt. Maar haar beste vriendin Manon besluit om voor Eva te gaan vechten.

Al snel komt Manon een experimenteel middel op het spoor, maar dreigt ze te verzuipen in de wereld van de grote farmaceutische bedrijven, academische centra en klinische proeven. De moed is haar dan ook flink in de schoenen gezakt tot ze Richard ontmoet, een gedreven onderzoeker die recent zijn baan kwijt is geraakt, maar de sleutel heeft tot een medicijn dat binnenkort wereldnieuws zal worden. Samen zetten Manon en Richard een zeer gewaagd plan op om te zorgen dat Eva het experimentele middel zo snel mogelijk kan krijgen, voor het te laat is…

Prachtig en indrukwekkend

Auteur Joost Uitdehaag is naast schrijver ook onderzoeker en heeft de afgelopen jaren gewerkt aan nieuwe therapieën tegen kanker. Uitdehaag heeft daarmee voor ‘Vechten voor Eva’ uit zijn persoonlijke ervaringen geput, en dat is absoluut te merken. Het boek zit ontzettend goed in elkaar. Het leest niet alleen als een trein, maar staat ook boordevol ontzettend interessante informatie over de farmaceutische wereld. Uitdehaag vertelt de lezer hoe lastig het is om een medicijn te ontwikkelen in een wereld waar het eigenlijk toch maar om één ding draait; geld verdienen. De farmaceutische wereld is een technisch onderwerp, maar de fijne en heldere schrijfstijl van Uitdehaag zorgt er voor dat het boek desondanks heel fijn leest, en een goede balans kent tussen technische informatie en zeer goed uitgewerkte personages.

Uitdehaag heeft met ‘Vechten voor Eva’ een prachtig en indrukwekkend boek neergezet, dat de lezer niet alleen meeneemt in de strijd tegen kanker, maar de lezer ook een ontzettend interessant kijkje in de wereld van de farmaceutische bedrijven biedt. Ik roep dan ook op om het boek zeker aan te schaffen als het je aanspreekt, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat auteur en uitgever de opbrengst van het boek schenken aan KWF Kankerbestrijding.