Liefde in het weeshuis, Lizzie Page
Terwijl huismoeder Clara nog steeds sterk over zichzelf twijfelt in haar capaciteiten voor haar werk, ontwikkelen de kinderen in het weeshuis zich prima en staan ze met elkaar voor een grote uitdaging: optreden op het Festival of Britain.
Liefde in het weeshuis, het derde deel van de weeshuis serie
Dit derde deel van de prachtige weeshuis serie, is het laatste deel. Het deel waarin je eindelijk antwoord krijgt op de vraag: durven Clara en Ivor open te zijn over hun gevoelens voor elkaar? En nee, ik verklap het natuurlijk niet. Dat moet jezelf maar gaan lezen. Wat ik je wel vertel is dat de kinderen van het weeshuis gelukkig zijn, althans, gelukkig met de uitdaging die voor hen ligt.
Het ‘Festival of Britain’ in de hoofdrol
Naast het vervolg over Clara en de weeskinderen, speelt de belangrijke gebeurtenis in de Britse geschiedenis ‘Festival of Britain’ in 1951 een belangrijke rol in dit derde en laatste deel van de ‘weeshuisserie’. Het Festival of Britain werd georganiseerd om de Britten na de vreselijke oorlogsjaren nieuwe moed te geven.
Ondanks de goede bedoelingen van de organisatoren, waren lang niet alle Britten het eens met de uitgaven die gedaan werden om dit festival te organiseren. Uiteindelijk was het festival een groot succes wat niet alleen in het plaatsje Skylon van invloed was. Het succes was voelbaar in het hele land. Ook in het weeshuis.
Deelname aan het Festival of Britain
Terwijl Clara maar blijft twijfelen, is Anita helemaal enthousiast over de deelname van de kinderen aan dit festival. Althans, als ze door de audities komen. Aan de enthousiasme van Anita en de kinderen zal het niet liggen. Clara kan niet anders dan mee bewegen in de planning van oefeningen, muziekstukken en audities. Ze weet dat het voor even is: na de eerste auditie is het allemaal afgelopen. Zo muzikaal zijn de kinderen niet.
Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Door het aanhoudende enthousiasme van Anita, de vele uren repeteren en het plezier in de ogen van de kinderen, beseft Clara dat het misschien succesvoller wordt dan ze vooraf verwacht (en gehoopt) had. Moet ze als huismoeder de kinderen niet beschermen en alles afblazen?
De worstelingen van Clara
Terwijl Clara worstelt met het festival, begrijpt ze ook steeds minder van overbuurman Ivor. En van haar eigen gevoelens. Het liefste ontwijkt ze hem, maar ze mist hem ook. En wanneer Ivor aanbiedt om een feestjurk voor haar te maken, snapt ze er helemaal niets meer van: hij vindt haar toch niet leuk en heeft een relatie met een andere vrouw?
Terwijl de hoofdstukken van het boek aan je voorbij gaan, wordt je meegenomen naar het festival, de moeilijke, arme situatie in het weeshuis en de strijd van Clara en haar gevoelens. Wat mij betreft had dit derde deel iets vrolijker, minder slepend en nadenkend geschreven mogen worden. Daarmee bedoel ik dat het verhaal heel erg geschreven is vanuit de negatieve gedachten van Clara over het festival en overbuurman Ivor. Ik had het prettiger gevonden dat het laatste deel in deze serie meer liefde en vertrouwen in de toekomst had uitgestraald.
Het laatste deel van de weeshuis serie van Lizzie page
Dit maakte het derde deel minder leuk voor mij, ondanks dat ik blij ben om te weten hoe het afgelopen is met Clara, Ivor en de weeskinderen. Van de eerste twee delen in de weeshuisserie heb ik echt genoten, terwijl ik dit derde deel er af en toe ‘verplicht’ bij pakte om dat ik nieuwsgierig was naar het einde.
Is dit derde deel dan wel de moeite waard om te lezen? Absoluut, maar besef wel dat het een ander gevoel oproept dan de eerste twee delen van de serie. Waar je daar geraakt werd door het verdriet van de kinderen, spelen de soms wat sombere gedachten van Clara en haar twijfels over zichzelf een grote rol. En dat maakt de beleving van dit derde deel van de serie toch anders…