De verloren kinderen, Diney Costeloe

Zelden heb ik zo’n bijzonder boek gelezen. Dit boek heeft mij geraakt, heeft mij veel geleerd en ik heb het verdriet van de kinderen na de Tweede Wereldoorlog gevoeld. ‘De verloren kinderen’ vertelt het verhaal van het lot van weeskinderen na de Tweede Wereldoorlog.

De verloren kinderen

Het verhaal van de kinderen Rita (9) en Rosie (5) speelt zich af in Engeland, drie jaar na de Tweede Wereldoorlog. Hun vader is tijdens de oorlog overleden. Moeder Mavis kan het financieel net niet redden en ziet maar één uitweg: opnieuw trouwen.

Wanneer ze verliefd wordt op Jimmy, verandert er thuis heel veel. Hij stelt haar voor de keuze om te kiezen tussen hem of haar kinderen. In het nauw gedreven door financiële uitzichtloze situatie, doet ze afstand van haar kinderen. Terwijl Mavis hoogzwanger is van een nieuwe baby gaan de kinderen Rita en Rosie uit huis.

Gelukkig is daar oma, de moeder van Mavis. Zij vangt met liefde de twee meisjes op. Dit gaat goed totdat oma een ongeluk krijgt en moet vechten voor haar Leven. Terwijl Mavis aan het bevallen en oma voor haar leven vecht, ziet Jimmy zijn kans en levert de kinderen af bij het weeshuis.

Leven in een weeshuis na de oorlog

Dat het leven in een weeshuis na de oorlog niet makkelijk was, bleek ook uit de serie ‘Het Weeshuis’ dat ik eerder gelezen en gerecenseerd heb. Ook hierin werd het strenge regiem beschreven waar de (voornamelijk ) meisjes zich aan moesten onderwerpen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden Rita en Rosie hals over kop op de boot naar Canada gezet. Zonder dat hun oma of moeder hiervan op de hoogte is. Het ‘beloofde’ land brengt helaas niet de toekomst zoals je zou denken.

De Verloren kinderen raakt je

Terwijl je als lezer meegenomen wordt in het verdere levens van de meiden, gaat je hart echt huilen van het verdriet dat de meiden mee moeten maken. Ik heb menig traantje weggepinkt. En terwijl ik deze recensie schrijf, voel ik weer een brok in mijn keel…

Uiteindelijk worden de twee meiden volwassen in Canada. Maar hun levens zijn niet meer met elkaar verbonden. Ze raken elkaar kwijt en moeten elk hun eigen problemen oplossen. Helaas loopt dit niet goed af. Zullen de meiden elkaar op tijd weten terug te vinden?

Roman voor drama-liefhebbers

Na het lezen van dit boek, kan ik alleen maar zeggen: weet waar je aan begint, hou een zakdoek bij de hand en duik in het verhaal dat echt verteld moet worden. Een verhaal vol verdriet, moeilijke keuzes en familieliefde.

Ben je blij met onze leesbare, enthousiaste en eerlijk kritische recensies? Wij zijn dankbaar voor jouw support om Boekrecensies Blog op deze manier te continueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *