Julia en de haai

Deze prachtige samenwerking tussen auteur Kiran Millwood Hargrave en illustrator Tom de Freston is een absolute aanrader voor kinderen en hun ouders. Vooral de ouders wil ik in deze recensie ook noemen. Volwassenen lezen veel te weinig jeugdboeken, terwijl daar juist prachtige boodschappen of veel humor in verstopt zitten. Zo vond ik ook ‘Julia en de haai’ weer heel fijn om te lezen!

Julia

Er zitten meer geheimen in de zee dan in de lucht. Ik heb van mama geleerd dat als het water kalm is en de sterren in het oppervlak prikken, er geheimen van de lucht in de oceaan vallen die hem nog raadselachtiger maken.

De Engelse Julia verhuist een zomer lang naar een van de kleine Shetlandeilanden. Haar vader gaat de leegstaande vuurtoren herstellen en haar moeder wil op zoek naar de Groenlandse haai. Deze bijzondere haai draagt een stofje bij zich die mogelijk ziektes kan genezen. Hoe geweldig zou het zijn als Julia’s moeder hier een grote rol in zou spelen? Zij is immers de beste mariene bioloog die Julia kent.

Kin

Hij had duidelijk naar de zee staan kijken en had ongetwijfeld geen gezelschap verwacht. Hij was iets kleiner dan ik en had vol, zwart haar, net als Shabs. Het woei rond zijn oren, maar meer dan dat zag ik eigenlijk niet, want zodra ik mijn mond opendeed om hallo of o of wat doe jij hier? Te zeggen, zwaaide hij zijn benen over de reling en was hij verdwenen.

Kin woont op de Shetlandeilanden, iets wat Julia zich niet goed voor kan stellen. Toch raakt ze bevriend met deze ietwat vreemde jongen. Dankzij een harde leerschool leert Julia veel van Kin en zijn eilandgenoten. Niet alles is wat het lijkt en sommige vervelende jongens hebben zelf ook veel meegemaakt. Ook leert Julia dat het bij haar thuis niet allemaal koek en ei is. Er is iets met haar moeder aan de hand, maar haar ouders willen er niks over zeggen.

De haai

Julia & de Haai lag hoog in het water rustig te dobberen als een meeuw. Ik waadde naar haar toe met Noedel in mijn armen, klom aan boord en haalde het anker in. Een soort hoopvol gevoel vulde mijn borstkas toen ik de coördinaten pakte die kapitein Bjorn had opgeschreven.

Julia’s moeder verliest zichzelf en ze verliest de haai waar ze zo hard naar op zoek was. Betekent dit dat Julia haar ook kwijt raakt? Pas als haar moeder met spoed wordt opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, vertelt Julia’s vader haar de waarheid. Op dat moment neemt Julia een beslissing die haar leven, en dat van haar ouders, zal veranderen. Zij zal op zoek gaan naar de haai. Voor haar moeder.

Illustraties

Ik voelde niets.
De kou was te intens, te overweldigend.
Het was zo koud dat het bijna warm was.
De pijn in mijn slaap verdween en alles was stil,
de donder een zacht gesnor in de verte.

Hoewel het verhaal van Julia en de haai prachtig geschreven is, wordt naar mijn gevoel dit boek echt gedragen door de illustraties. Tom de Freston weet in tekeningen met alleen de kleuren zwart, wit, grijs en geel perfect het gevoel van het boek weer te geven. Ik heb genoten van de kunstwerken die op zich al een verhaal vertellen. Hierdoor blijft dit boek ook voor kinderen zeer aantrekkelijk. De combinatie van tekst en zulke sprekende illustraties is heel mooi voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *