Jaguarman

Tussen dagboek en avonturenroman, Jaguarman van Raoul de Jong heeft het allemaal. Het is beeldend, het is informatief, het is simpelweg een boek om aan te raden.

Cover Jaguarman

Het begint allemaal wanneer schrijver Raoul de Jong een bericht ontvangt van zijn vader. Dit wordt de eerste keer in 28 jaar dat hij zijn vader zal ontmoeten. En dit brengt veel met zich mee: emoties, een grote zoektocht en heel veel geschiedenis. De Jong besluit om naar Suriname te gaan om erachter te komen wie Jaguarman is en wat zijn bovenmenselijke krachten zijn.

Zevendaags ritueel

Om een antwoord te krijgen op al zijn vragen, volgt De Jong een zevendaags ritueel. Wat betekent: zeven dagen geen sigaretten, geen alcohol, geen vlees, geen zout en geen seks. Tijdens dit ritueel denkt, of beter gezegd analyseert, De Jong alles wat hij weet over de Jaguarman in zijn familie. Hij neemt ons mee op reis: eerst de ontmoeting met zijn vader en daarna zijn avonturen in Suriname.

Wij zeggen in winti: het verleden verschilt niet van vandaag, het is dezelfde werkelijkheid, met een ander gezicht.

Een avontuurlijke biografie

Elk hoofdstuk is ingedeeld per dag van de week en dus het ritueel dat De Jong volgt. Elk hoofdstuk leren we de schrijver meer (en beter) kennen. Het leest als een avontuurlijke biografie: het is beeldend geschreven en vooral informatief. De Surinaamse geschiedenis, die ik helaas niet goed ken, wordt goed beschreven met veel bronnen die het boek zo leerzaam maken. Ook worden er prachtige portretten van iedereen in het boek verwerkt, waardoor het boek je nog meer raakt.

De geschiedenis wordt geschreven door winnaars, Jaguarman. Misschien moeten we daaraan toevoegen: de toekomst wordt bepaald door de mensen wiens verhalen wij geloven.

Een aanrader

Zelfs als je niet van biografieën houdt, is Jaguarman een boek om aan te raden. Het leest vlot, je wil weten wat er gaat gebeuren (komen er antwoorden op alle vragen die De Jong heeft), het gaat over de geschiedenis en de gevolgen van slavernij/kolonialisme. Kortom: een heel interessant boek dat goed geschreven is!

‘Het bos heeft een wil,’ zei ze, ‘het leven heeft een wil, het brengt je ergens naartoe. Dat is zo voor alles. Alles om ons heen leeft. Je moet het bos koesteren, je moet deze bomen koesteren. Je moet ze respecteren. Als je de natuur niet respecteert, slokt ze je op. Vandaag win je misschien, maar morgen is het jouw beurt.

Wil je meer biografieën ontdekken?