Is dit een column of een blog?

Er is grote verwarring op het internet. Want wat is het verschil tussen een blog en een column? Een column is een persoonlijk verhaal of mening. Een blog is kort en informatief. Maar zo simpel ligt het niet…

Lang geleden waren er…

Kranten en tijdschriften ter lering en ter vermaak! In kranten stonden artikelen die gingen over feiten afgewisseld door een persoonlijk verhaal of interview. Een column was een persoonlijk, vaak kritisch, humoristisch of verhaal dat werd geschreven door een columnist. Het woord ‘column’ komt van ‘kolom’ omdat het korte stukje proza vaak werd geschreven in een zij-kolom van de krant. Kranten en tijdschriften waren opgebouwd uit vijf of zes kolommen voor aantrekkelijke leesbaarheid.

De columnist was vaak een bekende schrijver of deskundige. Er was een vaste regelmaat waarin de columns verschenen. Bijvoorbeeld iedere dag, iedere zaterdag of in de bijlagen van de krant.

In de tijdschriften waren de columnisten vaak bekenden van radio of televisie. De columns waren veel persoonlijker en gaven de lezer een glimlach van herkenning.

Een columnist verdiende respect en aanzien. Een column wordt nu nog vaak gezien als meer literair & elitair dan een blog.

Tijdperk: Internet

Bloggen als hobby, bloggen als beroep. Leg een oudere persoon maar eens uit wat bloggen is zonder al te veel ‘nieuwe’ en zwaar verengelste woorden te gebruiken.

“Ik heb een website met een blog waardoor ik meer lezers kan genereren via Social Media waaraan mijn blog is gekoppeld. Mijn blog heeft een uitstekende SEO onderbouwing waardoor Google (Analystics) erg blij met mij is en ik zodoende op de eerste pagina van Google verschijn”.

Is dit te begrijpen voor een persoon die, om welke reden dan ook, niet thuis is in de digitale wereld? ¨Pagina 1 van Google? Ach kindje toch, is dat zo belangrijk dan?”

Voor jou als blogger is het echter van levensbelang.

Ooit las je: “Waar kun je het beste een lijk verstoppen?”

Het antwoord: “Op de tweede pagina van Google, want daar kijkt niemand”.

Hoe dan ook, onze voorouders zouden voor ons een busje laten komen. Er is veel veranderd in het nieuwe digitale tijdperk. En hoe complexer en geavanceerder dit wordt, des te meer verwarring er op de loer ligt.

Column vs blog?

Maar nu terug naar de vraag: wat is het verschil tussen een column en een blog? Een blog kan net zo goed een kritisch statement zijn als een column. Of een verhalend element bevatten. De begrippen column en blog zijn een beetje door elkaar heen gaan lopen. Een blog kan uiterst persoonlijk zijn en bijvoorbeeld gaan over de kat, jouw kookkunsten of creatieve naai-resultaten.

Een blog kan ook een uiterst zakelijk nieuwspagina zijn die zich beperkt tot data van vergaderingen, verslagen of felicitaties aan leden van een vereniging. De voormalige pagina’s “nieuws” of “prikbord” zijn dan vervangen door “blog”.

Toch zijn er verschillen te noemen. Een blog heeft tegenwoordig een soort eigen taal en constructie-template die gecreëerd is om nóg beter vindbaar te worden op internet. Een column daarentegen bestaat vaak uit 350 tot 500 woorden zonder verdere richtlijnen qua lay-out.

Een andere uitleg die vaak wordt gebruikt: een column is een gepubliceerd schrijven (op papier!) en een blog is een digitale versie. Een blog is een afkorting van webblog, een blog op een website (= internet). Een blog kan dus van alles en iedereen zijn. Een column is geredigeerd en dus correct Nederlands en is reeds gepubliceerd in krant, tijdschrift of boek.

Bob de Blog-bouwer

Al dan niet op papier gepubliceerd: een blog heeft dus een eigen constructie in tegenstelling tot een column.

Kort samengevat:

  • We beginnen met een keurige inleiding, vette letters die kort en krachtig de boodschap van de blog aankondigen.
    Daarna tekst onderverdeeld in alinea’s.
  • In de tekst volgt vaak een opsomming van tips of aandachtspunten in een bulletjournal-achtige opbouw.
  • Uiteraard ontbreken er geen mooie foto’s die moeten voldoen aan een horizontaal gericht perspectief zodat de blog past in de opbouw van de template van de website. Een foto in ‘portret’ maat boven een blog zetten kan ertoe leiden dat er een hoofd op een lichaam ontbreekt of een essentiële informatie ineens ontbreekt.
  • In een blog zitten vaak verwijzingen (linken) naar interne pagina’s van de website of andere websites. Dit is voornamelijk om de lezer te stimuleren nog even op de website te blijven of alleen naar gerichte andere websites te gaan.
  • Een blog sluit vaak af met een C.T.A. Dit is een afkorting van “Call to action” oftewel een vraag aan de lezer die een reactie oproept.
  • Reacties zijn mogelijk, anoniem of met verificatie. Reageren op een column in de krant is ook vaak mogelijk maar hier gaat meer tijd overheen en de kans dat de reactie wordt geplaatst is niet altijd gegarandeerd.

Een blog moet dus vaak voldoen aan een keurige opbouw en taalgebruik die goed scoren voor de SEO van de website. Er zijn een hoop leuke how-to websites over bloggen te vinden op internet waaronder bijvoorbeeld: Blogtrommel.com

Hoe persoonlijk mag een blog zijn?

Deze vraag is iets moeilijker te beantwoorden. Eén en ander hangt af van het doel van de blog. Praten we over een persoonlijke blog over bijvoorbeeld kleding maken, dan is het blog dus bij voorbaat al heel persoonlijk. Het gaat over jouw resultaten of naai-instructies die je graag met anderen deelt door middel van eigen foto’s en tekst (of video’s).

Praten we over blog voor bijvoorbeeld een groot winkelketen voor tuinliefhebbers dan zal het blog in kwestie vaker gaan over producten, nieuwtjes en evenementen. De blog heeft dan vaak een zakelijke toon.

De vraag is alleen hoe een lezer hier tegenaan zal kijken. Zakelijke blogs kunnen erg saai zijn en soms de plank volledig misslaan als zij uitsluitend worden gebruikt voor reclame van producten en eigen bedrijf. Vergelijk het maar met huis-aan-huis foldertjes. Die lees je soms maar verdwijnen meestal rechtstreeks op de stapel oud papier of onderin het konijnenhok.

Als de blogger (al dan niet ingehuurd) blogs schrijft die echter leuk leesbaar zijn en een persoonlijk tintje bevatten, dan is de kans groter dat er een band tussen lezer en blogger ontstaat die aanleiding geeft tot regelmatig terugkomen naar de website (of de blog volgen).

Persoonlijk vs digitaal contact

Het is nu eenmaal een feit dat mensen sociale wezens zijn en het vaak fijn vinden om een band met andere mensen te hebben. Was en is dat niet ook de kracht van een column door een columnist? Een columniste, die in een tijdschrift schrijft over de communicatieproblemen met manlief, of haar pestpubers die aan de bank zitten vastgeplakt en uitsluitend communiceren met mobiel, roept empathie op. De herkenning zorgt sympathie: “Leuk !

Of een columnist in de krant die woest is vanwege een politiek spelletje dat wordt gespeeld over de rug van brave burgers? Indien je zijn of haar mening deelt, zal je vaker zijn columns lezen. “Dat klopt !!! Wat een goede argumenten en onderbouwing.”

Tone of voice

Moderne bedrijven gebruiken steeds vaker een meer persoonlijk en luchtig(er) toon. Soms zelfs met een beetje humor die onmiddellijk inspeelt op maatschappelijke gebeurtenissen.

Ik kijk zelf altijd even op de Blog van een website. Het is als een bepaalde sfeer in een winkel. Bij sommige winkels ben je geneigd langer te blijven dan je eigenlijk van plan was. Er staat een tafel, het ruikt naar koffie en er liggen lekkere koekjes in een schaal. Een half uurtje later sta je bij de kassa iets af te rekenen dat je niet nodig had…
Bij andere winkels struikel je over je eigen benen omdat je al bij de eerste paar meters van de entree een draai maakt richting de uitgang.

Zo ook met websites: leuke blog berichten houden je ‘binnen’.

Fine tuning

Een blog mag dus best een persoonlijk tintje hebben binnen bepaalde grenzen. Uiteraard afhankelijk van het bedrijf, het doel en de doelgroep. Maar het is de moeite waard om hier eens goed over na te denken.

Een paar persoonlijke ‘columns’ van een eindgebruiker of een medewerker tussen de zakelijke berichten, kan al een enorme verbetering zijn voor het blog. Of een persoonlijk tintje geven aan een blog door deze met meer ‘sjeu’ te (laten) schrijven.
Een blog hoeft geen puur zakelijke en informatieve insteek te hebben, ook al betreft het een website van een bedrijf of instantie (wellicht met uitzondering van de Belastingdienst…).

Nu weet je als lezer dus het verschilt tussen een column en een blog. Aan u de vraag: was dit nu een column of een blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *