Het water komt, maar dat willen we niet weten

Marga

Ik hoorde over het boekje ‘Het water komt’ van Rutger Bregman tijdens een gesprek op de televisie in een actualiteitenrubriek. De uitzending is van ‘prettig rechts’ en het boek werd afgedaan als ‘linkse bangmakerij’, ‘flauwekul’, ‘onzin’ en uit de mond van Thierry Baudet: ‘Schandalig dat de Nationale Postcode Loterij hier aan heeft meegewerkt’. Dit maakte mij natuurlijk nieuwsgierig en ik heb het boekje dan ook onmiddellijk aangevraagd op de website die de mogelijkheid biedt om je aan te melden voor dit gratis boek. (tot eind april 2020).

Een paar dagen later ontving ik het boek, pardon boekJE, per post. Het boekje is een A5 formaat en erg klein. Je leest het zo uit, je stopt het ook zo in je tas om even onderweg te lezen. Op de binnenflap aanprijzingen van Angela Groothuis, Hugo Borst en Helga van Leur. 

Zoals Lysanne hieronder beschrijft is het een brief aan alle Nederlanders en een grote waarschuwing om de feiten onder ogen te zien. De feiten dat de zeespiegel zal gaan stijgen door de klimaatveranderingen en wat dit zal gaan betekenen voor ons laagliggende land. Dat ons watermanagement beroemd is over de hele wereld, mag ons vooral NU niet het idee geven dat we alles onder controle hebben en houden… en achterover kunnen leunen. Er is werk aan de winkel en stap één is toch echt dit onder ogen te zien.

Aan de volgende stappen, komt de schrijver Rutger Bregman in dit boekje nauwelijks toe. Uitgebreide plannen uitwerken, is dan ook niet zijn expertise. Rutger is historicus en hij geeft ons één duidelijk boodschap mee: vergeet onze geschiedenis niet van de Watersnoodramp uit 1953 en laten we aan de slag gaan om dit in de toekomst te voorkomen. 

Tja, vrolijk zal niemand er van worden. Maar misschien is dat af en toe wel nodig. De put dempt men altijd nadat het kalf is verdronken en de mens heeft een kort geheugen. Dus wat mij betreft: een goed initiatief om dit boekje gratis uit te delen aan alle Nederlanders en hen bewust te maken van een mogelijk slecht toekomstscenario… Na bewustwording, volgt altijd actie… en dat is het doel van deze ‘brief’.

Lysanne

Het water komt’ is een brief gericht aan alle Nederlanders. Een brief om te vragen of we alles eindelijk een keer anders kunnen doen. In plaats van een ramp af te wachten, gelijk het onmogelijke doen: ons land beschermen. Water is onze vriend en onze vijand. Als iedereen zijn/haar steentje bijdraagt, kunnen we het verschil maken.

Sommige mensen geloven nog steeds niet in klimaatverandering. De aarde vier graden warmer, wat maakt dat nu uit? Het maakt veel uit, zoveel zelfs dat ons land hierdoor onder water kan lopen. Daarom is het zo belangrijk dat we met z’n allen luisteren en actie ondernemen.

Het boek van Rutger Bregman vertelt ons dat de Watersnoodramp van 1953 al voorspelt was door Johan van Veen. Niemand geloofde hem. Een beetje paniek zaaien om niks… Zijn we dat nu ook aan het doen? Paniek zaaien? Dan lijkt me dat we nu toch echt eens gaan luisteren.

Niet alleen komen van Veen en vroeger in ‘Het water komt’ ter sprake, meerdere wetenschappers worden gevraagd over klimaatverandering. Voor mijn gevoel is het verhaal iets aan de te korte kant. Het is een interessant en belangrijk onderwerp en ik zou graag willen weten wat wij allemaal kunnen om de wereld een handje te helpen. Maar zoals Marga zei: “Na bewust worden, volgt altijd actie” dus daar hoop ik op!

Het boekje kan je via de Postcode Loterij bestellen, tot eind april 2020.

Trackbacks & Pings

  • Regen in de juiste context - Boekrecensies Blog :

    […] Bosmans schreef een gedicht voor Boekrecensies Blog over klimaatsverandering. Het regent namelijk nogal een beetje veel.. dit voorjaar. Vinden we dat erg? Nee hoor, want het is […]

    3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *