Iedereen kan wel wat extra gorgels gebruiken

Recensie De Gorgels en de grote operatie

Soms is de werkelijkheid bizarder dan de fantasie. En in tijden van Corona kan het zomaar zijn dat een op zich vrij ‘onschuldig’ prentenboek als De gorgels en de grote operatie ineens een geheel nieuwe lading krijgt.  Want als je leest over ‘De Grote Griepgolf’ denk je deze weken al gauw; was het nu ook maar zo simpel en zou je willen dat er een legertje gorgels klaar stond om de pandemie te bestrijden.

Toen Jochem Myjer een aantal jaar geleden aan zijn boekenreeks over de gorgels begon, kon hij natuurlijk niet bevroeden dat het nieuwste deel uitgerekend tijdens een wereldwijde corona-uitbraak zou verschijnen. Zijn boeken gaan over de gorgels, kleine wezentjes die de taak hebben om mensenkinderen te beschermen tegen brutelaars. Deze brutelaars (lees: virussen) maken kinderen ziek door ze met hun stinkende adem  te besmetten. Gevolg: griep, snot, verkoudheid en andere ongemakken.

De grote operatie

In De gorgels en de grote operatie binden de gorgels deze keer strijd aan met de ‘Rilbibberbrutelaars’. Deze smerige wezentjes met hun gele stinkadem hebben als doel alle mensenkinderen ziek te maken. Normaal gesproken weten de gorgels de meeste brutelaars uit te schakelen, maar deze keer zijn ze met een enorm leger op pad. En dus is steun gewenst en komt ‘de grote operatie’ op gang. De doorsluisgorgels waarschuwen alle gorgels op het Eiland, de thuisbasis van de gorgels. Daar zijn de Geneesgorgels al druk aan het werk en wordt een nieuwe lichting waakgorgels-in-opleiding klaargestoomd om mee te helpen. Ondanks dat alle zeilen worden bijgezet en veel brutelaars worden verslagen, is het helaas niet mogelijk om àlle kinderen tegen de griep te beschermen.

“Met de Grote Griepgolf kun je niet meer dan helemaal je best doen, of-niet-of-wel.”

Ingewikkeld thema versimpeld

Doordat het boek een heel actueel thema behandelt, is het juist nu een prima boek om voor te lezen aan jonge kinderen. De hele toestand van virussen die rondwaren en mensen besmetten wordt voor hen inzichtelijk gemaakt. Simpel gezegd: brutelaars vallen aan en gorgels beschermen. Honderd procent beschermd ben je natuurlijk nooit, maar het boek heeft voor kinderen wel een geruststellende boodschap. En tegelijkertijd leest het ook als een spannend verhaal.

Toch ook genieten

Maar het mooiste van dit boek is niet zozeer de verhaallijn. De hoofdrol is weggelegd voor illustrator Rick de Haas. Hij krijgt veel meer dan in de reguliere gorgel-boeken nu de kans om op de voorgrond te treden. En die rol vervult hij met verve. Het boek barst van de prachtige pagina-vullende illustraties. Je ziet hoe de gorgels met man en macht strijden tegen brutelaars of hoe er op het Eiland driftig gewerkt wordt aan medicijnen. De illustraties zijn nergens eng, maar tonen juist de dapperheid van alle gorgels die constant in de weer zijn om hun mensenkinderen te beschermen. Een geruststellende gedachte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *