Het weeshuis deel 1 van Lizzie Page
Dit boek, deze roman, leest makkelijk, verbaast je en ontroert je. ‘Het weeshuis’ is het eerste deel in deze serie en gaat over de moeilijke tijd voor kinderen in een weeshuis na de tweede wereldoorlog. Een onderwerp waarover niet vaak gesproken en geschreven wordt, maar zeker de moeite waard is om over te lezen.
Het weeshuis en het ‘lot’ van de kinderen
Kinderen die hun ouders verloren zijn in de tweede wereldoorlog en niet opgevangen werden door familie wacht het ‘lot’ van wonen in weeshuis Shilling Grange in het kleine dorp Lavenham in Engeland. Een weeshuis zonder liefde, met een strak regiem en huismoeders die ‘gillend’ wegrennen.
Doordat er weer een huismoeder halsoverkop vertrokken is, wordt Clara aangenomen. Een secretaresse zonder ervaring met kinderen maar hopeloos opzoek naar een baan. Met een beetje bluf heeft Clara haar sollicitatie ‘opgepoetst’ en wordt ze aangenomen. Vol goede moed gaat ze in het weeshuis wonen als huismoeder.
Huismoeder van een weeshuis vol bange kinderen
Zodra Clara één voet over de drempel van het weeshuis zet weet ze het al: deze baan past niet bij haar. Toch zet ze door. Beter deze baan dan geen baan, dus ze gaat ervoor.
Na meerdere slapeloze nachten door huilende kinderen, haar eigen onzekerheid en die vreselijke eigenwijze buurman geeft ze het op: ze dient haar ontslag is.
Door haar opzegtermijn moet ze nog een maand langer blijven. In die maand verandert er iets. Ongemerkt krijgen de kinderen respect voor haar, beginnen in haar buik vlinders te fladderen voor een bijzondere man en leert ze steeds beter het bijzondere huishouden draaiende te houden. Is dit genoeg om haar ontslag weer terug te draaien?
Het Weeshuis is een historische roman die je zo uitleest
Bij de eerste bladzijde van deze roman wist ik al dat het mij niet meer los zou laten. De schrijfstijl van Lizzie Page neemt je vanaf de eerste woorden direct mee in een andere wereld. Je ziet direct de wereld waarin het verhaal zich afspeelt voor je en de personages komen tot leven.
Feiten en fictie komen samen
In 1946 kwam er in Engeland een rapport uit over de kinder- en jeugdzorg. Dit rapport heeft bijgedragen aan de verandering van een weeshuis als liefdadigheid instelling tot het ontwikkelen van de kinderwet en de daarbij behorende regels voor een kinderhuis.
Dat deze verandering niet direct tot verbetering leidde, wordt pijnlijk duidelijk in deze roman. De schrijfster heeft deze verandering subtiel, maar zeker voelbaar heel mooi verwerkt in het verhaal. Zonder theoretisch te worden, maar juist gekleurd door de dagelijkse beslommeringen en vanuit het perspectief van de mens, word je meegenomen in deze moeilijke tijd voor de weeskinderen na de oorlog. En daarmee komen fictie over liefde en personages en feiten over de kinderwet heel mooi samen.
Reis terug in de tijd met deze heerlijke historische serie
Na het lezen van deel 1 van deze historische feelgoodserie, ben je je echt meer bewust van het leed van de kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar door de schrijfstijl en de verhaallijn is het een luchtig, makkelijk leesbaar en positief verhaal geworden. Een verhaal dat zeker nieuwsgierig maakt naar het tweede deel waarin nieuwe kinderen in het weeshuis komen wonen.
Lukt het Clara om ook deze kinderen een thuis te bieden?