Heavy Duty Sewing is cool
Heavy-Duty Sewing is een Engelstalig boek van de Zweed Anton Sandqvist, die bekend is geworden door zijn outdoor merk: Sandqvist. In dit boek kun je alles lezen over het maken van producten die robuust en sterk zijn, doordat zij zijn gemaakt van zware en stevige stoffen.
Altijd al eens achter de naaimachine willen klimmen, maar geen zin hebben om kleding of mondkapjes te maken? Sandqvist geeft instructies om mooie rugzakken, tassen, toilettassen, manden en praktische houders voor messen en keukenmateriaal te maken.
Het is een mooi boek qua vormgeving dat Scandinavië in iedere foto uitademt. En het is een grote uitdaging om van stevige stoffen zeer bruikbare spullen te maken.
Heavy-duty sewing
Het boek begint met een introductie over hoe je met naald, draad en een naaimachine de mooiste en sterkste producten kan maken van stevige stoffen. Dit is in vergelijking tot kleding echt een heel andere zaak. Het gaat niet om fraaie details of ingewikkelde naaipatronen maar om eenvoudige patronen, simpele constructies en alles met één doel: sterke producten maken die tegen een stootje kunnen!
Anton Sandqvist vertelt over het feit dat het vooral voor hem een kwestie van veel oefenen was, dingen uitproberen en lekker langzaam en geduldig werken aan projecten. Hij legt ook uit dat het heel bevredigend is om dingen zelf te maken en in staat zijn om spullen te repareren en zodoende langer te gebruiken. Zijn enthousiasme straalt af van ieder project en je kan duidelijk zien dat de producten goed zijn uitgewerkt.
Theorie
Het boek begint met een paar pagina’s theorie over naaien en basis-vaardigheden. Deze gaan vooral over de CONSTRUCTIE van vormen welke goed zijn om eerst met papier uit te proberen. Dan krijg je beter inzicht over hoe uiteindelijk het product van stof in elkaar zit.
Hierna is er een hoofdstuk over de materialen waarmee we aan de slag gaan. Van canvas tot voering-stof; ieder stof heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Canvas, twill, cordura, ripstop, poplin en leer komen uitgebreid aan bod. En voorts: garens, biasband, tassenband, ritsen en sluitingen.
Hierna volgt nog een hoofdstuk over naaimachines die het stoere werk aankunnen, tips en tricks en daarna volgende de projecten:
- een backpack rugzak
- een paar beenkappen
- een houder voor hout
- een grote tas: de tote-bag
- een messenhouder
- een werkschort
- een plunje zak
- een toilettas
- een hang-mand voor bloempotten
- een fruit-mand
- een kleine rugzak
De naaipatronen kun je zelf natekenen en worden keurig in centimeters aangegeven en schematisch als voorbeeld uitgetekend. Dit is vrij eenvoudig om te doen. De werkbeschrijvingen vond ik een stuk lastiger en detail tekeningen over de constructies ontbreken. Je moet dus wel een beetje inzicht en naai-ervaring hebben om de projecten goed uit te voeren. Dit laatste is een min-puntje van het mooie boek, want een paar schematische tekeningen zouden het een stuk eenvoudiger maken. Het is allemaal veel tekst en stap-voor-stap de alinea’s goed doornemen.
Conclusie:
Een plaatje van een boek, vooral als je van het stoere buitenleven houdt en Scandinavië of de natuur in het algemeen. De producten zijn heel bruikbaar en erg leuk om te maken.
Je hebt wel gemiddeld naai-niveau nodig om de werkbeschrijvingen, zonder schematische tekeningen of foto’s, goed te kunnen volgen. Mocht je een absolute beginner zijn, vraag dan hulp of kijk naar de vele handige tutorials die je kan vinden op YouTube of bijvoorbeeld BERNINA BLOG. Hier worden stap-voor-stap naai-technieken uitgelegd door hobby-naaisters voor hobby-naaisters.
Dit boek een zeer welkome aanvulling op de leuke naaiboeken die de laatste tijd uit Scandinavië komen en is het DUURZAAMHEID met hoofdletters. Je doet tenslotte járen met deze stoere, stevige tassen en aan de constructies zijn weinig toeters en bellen toegevoegd: mooie minimalisme , stijlvol en stoer in één!