Since 2017

Haute Bordure is super chique en authentiek!

‘Haute Bordure’ is geschreven door Eveline Holsappel en Anne-Marie Segeren en is uitgegeven door Waanders uitgevers te Zwolle en Fries Museum te Leeuwarden.

Geborduurde kleding en accessoires in Nederland, 1620-2020

Creatief koffietafelboek

Het boek is een prachtige aanvulling op een kofiietafelboekencollectie (mooi scrabble woord!). Het is namelijk meer een kijk- dan een doeboek. Hoewel er wel uitleg van de gebruikte borduursteken in staan, is het toch voornamelijk geborduurde kleding bewonderen en de interessante geschiedenis en informatie erbij lezen. Een grote inspiratie voor mensen die daadwerkelijk borduren, of gecharmeerd zijn van kleding van vroeger, van Royalty’s en van Haute Couture mode-huizen.

Geborduurde kleding en accessoires in Nederland, 1620-2020

In de periode 1620-2020 heeft borduurwerk in Nederland steeds een bijzondere plaats ingenomen in de wereld van kleding en accessoires. Waar in de 17e en 18e eeuw rijkelijk geborduurde stoffen een duidelijk symbool waren van status, macht en welvaart, zien we in de koninklijke garderobes en adellijke kostuums hoe verfijnde borduurtechnieken — zoals gouddraad, zilverdraad en zijde-applicaties — niet slechts versiering waren, maar een visuele ‘aankondiging’ van aanzien en prestige.

Ambachtelijk borduurwerk was een kostbaar en tijdrovend proces, uitgevoerd door meesters in het vak, vaak in dienst van hoven of vooraanstaande families. Elke steek getuigde van vakmanschap en sociale positie. De adel had dan ook vaak naaisters en borduursters in loondienst.

Een prachtige roman hierover:

Massaproductie versus authentieke kleding

Vanaf de 20e eeuw zorgde de opkomst van massaproductie en industriële borduurmachines voor een democratisering van borduurwerk in de mode. Wat ooit voorbehouden was aan de elite, werd bereikbaar voor het brede publiek. Toch blijft handgeborduurde kleding tot op heden een exclusief en gewaardeerd kunstambacht, gekoesterd om haar historische waarde, esthetiek en het eerbetoon aan traditie.

Herwaardering van borduurwerk in couture en koninklijke mode

In de 21e eeuw zien we een hernieuwde waardering voor het ambachtelijke borduurwerk binnen de wereld van de haute couture en de koninklijke garderobes. In een tijdperk waarin snelheid en massaproductie de norm zijn, fungeert handgeborduurde kleding als een stil, doch krachtig statement van tijdloos vakmanschap en verfijning.

Vooral binnen de hofmode wordt het borduurwerk nog steeds ingezet als een subtiel, doch onmiskenbaar teken van waardigheid en traditie. De Nederlandse koninklijke familie laat zich met regelmaat kleden in ontwerpen waarin het handwerk van gespecialiseerde ateliers tot in de kleinste details zichtbaar is — een eerbetoon aan het verleden en een bewuste keuze voor kwaliteit boven kwantiteit.

Ook in de moderne couture zien we ontwerpers die de oude technieken in ere herstellen en verbinden met eigentijdse ontwerpen. Borduurwerk wordt hier niet louter als decoratie gebruikt, maar als een vorm van culturele expressie en ambachtelijke luxe. Zo blijft borduurwerk, ondanks eeuwen van verandering, een tastbaar symbool van exclusiviteit, geschiedenis en verfijnde schoonheid.

Haute Bordure

Het boek is Nederlandstalig maar de inleiding is tweetalig: Nederlands en Engels. Er zijn vele foto’s vooral van de volledige kleding en de geborduurde details.

Ik vind vooral de foto’s van late middeleeuwse kleding erg mooi en die van de kostuums uit de 17e eeuw. De jurken zijn een lust om te zien, maar ook de tasjes, reistassen, handschoenen en bonnets. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de koninklijke families. Portretten van Wilhelmina, Juliana, Beatrix en maxima komen voorbij: in hun állermooiste jurken waarin veel verfijnd borduurwerk zit!

Het boek is een plaatje om te zien, én om cadeau te geven én om te krijgen 🥰 Een aanrader voor lezers die van zelfmaakmode houden, van kostuums, van geschiedenis en vooral voor Fashionata’s die Fast-Fashion hélemaal zat zijn (laten we dat vooral hopen).

Meer kostuums (en borduurwerk) van Marga te zien op:

Historiquecouture.com (Etsy shop)

Histroiquecouture.eu (Portfolio)