Graphic novel: Dagen van zand
Dagen van zand speelt zich af in Oklahoma, de Verenigde Staten. Boerenfamilies worden in 1937 geplaagd door verwoestende stormen van stof en zand. In deze graphic novel krijg je op een prachtige en indrukwekkende manier een inkijkje in het leven in de Dust Bowl. Aimée de Jongh laat met dit boek een geschiedenis zien waar jong en oud zich over kunnen verbazen.
Dust Bowl
Hier in de met stof bedekte ‘Troosteloosheid van ons No Man’s Land hebben we geprobeerd ons huis te redden van het waaiende stof dat overal binnendringt waar lucht maar gaan kan, terwijl we onze zonnehoeden dragen, zakdoeken over ons gezicht binden en vaseline in onze neusgaten smeren. Het is bijna een hopeloze taak, omdat er zelden een dag is waarop er geen stofwolken over ons heen rollen. ‘Zicht’ bereikt een nulpunt en alles is weer bedekt in een zijdezachte neerslag, variërend in dikte van een dun vlies tot ware zandduinen op de keukenvloer.’
Met deze tekst uit een brief uit 1935 begint Dagen van zand. Meteen is mijn interesse gewekt en ben ik benieuwd wat het boek me gaat brengen. De tweede en derde bladzijden geven een foto weer uit de Dust Bowl, de vierde en vijfde bladzijde laat zien hoe Aimée de eerdere foto omtovert tot striptekeningen. Mij heeft ze al gepakt voor er nog maar één woord geschreven is.
John Clark
We sturen je naar Oklahoma. Wellicht weet je al dat deze staat de vorm heeft van een steelpan… jij zult gestationeerd zijn in de ‘panhandle’. Het gebied staat ook wel bekend als no man’s land.
John Clark, een 22-jarige fotograaf, zoekt een baan bij de krant. Hij wordt aangenomen. Voor zijn eerste klus stuurt zijn baas hem naar Oklahoma om het leven in de Dust Bowl te laten zien.
Vol goede moed begint John aan de klus, na een lange reis waarbij hij merkt dat de omgeving steeds onbewoonbaarder lijkt te worden.
Eenmaal in Dust Bowl aangekomen lukt het John niet zomaar om het vertrouwen te winnen van de inwoners, degene die nog over zijn. Langzamerhand nemen de bewoners van de Dust Bowl je mee in hun onleefbare bestaan, wat ze ten koste van alles proberen vol te houden.
Graphic novel
Ik ben in korte tijd grote fan geworden van graphic novels. Het enige nadeel vind ik dat ze, door de weinige tekst, snel uit zijn. Dagen van zand was de eerste graphic novel die ik las en ik viel met mijn neus in de boter. Aimée de Jongh maakt prachtige tekeningen, die niet onderdoen voor de werkelijke foto’s. Het toevoegen van foto’s vind ik trouwens wel een goede zet. Ze helpen je herinneren dat dit verhaal gebaseerd is op een ware situatie uit het verleden.