Geheime strijd – Cliff de Rouw

In 2020 won Cliff de Rouw een verhalenwedstrijd rondom het thema ‘Bevrijding’. Deze leerkracht op een basisschool is nu schrijver van jeugdboeken. In ‘geheime strijd’ schrijft hij de verhalen op van zijn opa Toon, die als tiener opgroeit in de Tweede Wereldoorlog. Buiten zijn eigen gecompliceerde tienerleven, raakt Toon ook nog verzeild in het verzet.

Opgroeien in oorlog

Vroeger, voordat de Duitsers onze koeien meenamen en mijn oudste broers en zussen nog thuis woonden, was het hier drukker.

Het is 1943; Toon groeit op in Brabant. Met zijn ouders en twee zussen woont deze zestienjarige jongen op een boerderij. De koeien zijn er niet meer, maar kippen en geiten hebben ze nog wel. Toon gaat naar school, zijn ouders en zussen werken en eten is er wel. In tegenstelling tot de grote stad, daar heerst honger. Voor Toon is er nog weinig veranderd sinds het oorlog is. Als hij van zijn vader een onbekend pakketje naar zijn neef Karel moet brengen, is dit al best spannend. Wat zou hier in zitten? En waarom mag hij het absoluut niet openmaken?

Verzet

Ik ben anders dan zij, en ook anders dan mijn vader en de rest van ons gezin. In ben zoals Karel: een verzetsstrijder.

Karel neemt Toon in vertrouwen en laat hem zien dat hij een bunker maakt om te onderduiken en om eten te bewaren. Karel zet Toon aan het denken. Hij wil zelf ook een bunker bouwen en een verzetsstrijder worden. Hij wil iets doen tegen de moffen, die steeds meer opeisen van de boeren van het dorp.

Soldaten

‘Mein name ist Fritz.’ Hij tikt op zijn borst met zijn wijsvinger. Waarom vertelt hij zijn naam? En waarom doet hij aardig tegen mij?

Toon leert al snel een dubbelrol te spelen. Per ongeluk komt hij in contact met Duitse soldaten, niet veel ouder dan hijzelf. Ze zijn onverwacht vriendelijk en zoeken contact met Toon. Deze komt er al snel achter dat goed contact met de moffen erg handig kan zijn als je in het verzet zit. Toon onderhoudt deze contacten doelbewust om maar niet verdacht te kunnen worden.

Liefde

Maries twinkelende ogen zijn even diepgroen als het riet in de zomer, om in te verdrinken.

Toon ervaart steeds meer de spanning die hoort bij het leven van een verzetsstrijder. Maar ook blijft hij een jongen van zestien die moeite heeft met het in balans houden van school, vriendschappen en de regels van zijn ouders. Als er ineens onderduikers op hun stoep staan, is hij al snel verliefd op de dochter van het gezin, Marie. Net als elke jongen van deze leeftijd ontdekt hij hoe mooi liefde is. Maar dit brengt hem ook in grote moeilijkheden.
Toon raakt steeds meer betrokken bij het verzet, wat hemzelf en zijn gezin vaker in gevaar brengt. Gaat hij een stapje te ver? Zal de verliefdheid tussen Marie en Toon standhouden? En zal iedereen deze vreselijke oorlog overleven?

Een spannend verzetsverhaal over een jongen die opgroeit in de oorlog

Mijn eigen verdriet overmant me. Ik heb zelf geen idee waar ik heen moet als ik uit deze kelder kom.

Geheime strijd’ is een boek waar de balans tussen oorlogsverhaal en een opgroeiende tiener goed gevonden is. Voor jonge lezers is dit een goed boek om kennis te maken met oorlogsverhalen. Wie een verhaal vol spanning en actie verwacht, zal geduld moeten hebben. Het ‘razendspannende’ verzetsverhaal laat even op zich wachten. Met mijn eigen inlevingsvermogen kan ik me goed voorstellen hoe spannend de belevenissen van Toon moeten zijn geweest. Pas in de laatste twee delen van het boek (wat uit 6 delen bestaat) wordt de spanning flink opgebouwd en merk je als lezer echt dat er oorlog gevoerd wordt.
Toch is ‘geheime strijd’ een boek wat ik niet weg kon leggen. Ik wilde weten hoe het zou aflopen en wat Toon nog allemaal zou meemaken. In dat opzicht is het een goed geschreven, pakkend boek, over een jongen die zijn weg moet vinden in oorlogstijd.

Nog meer boeken over de Tweede Wereldoorlog: