Een kind verveelt zich nooit meer: ZigZagZoom !

Wat ontbrak er nog aan onze review over naaitijdschriften?  Het magazine ZigZagZoom voor kinderen !  Gelukkig stuurde Anita van der Vlist  van Mod’ani ons een exemplaar om te beoordelen. En dat hebben we met héél veel plezier gedaan.

Mod’ani

Mod’ani is het borduur- textielatelier van Anita waar zij naailessen, workshops en lessen aan kinderen (vanaf zeven jaar) geeft.  Vanuit haar lessen voor kinderen groeide het idee om een magazine te maken met patronen, uitleg en zelf te leren ontwerpen. Kortom: kinderen leren  creatief te zijn.
Een gat in de markt want de meeste naaimagazines zijn weliswaar zeer toegankelijk voor beginners, maar bevatten zelden naaiprojecten die écht op de jeugd zijn gericht. De belevingswereld van kinderen is heel andere koek. Anita heeft zich hier echt in verdiept en weet kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 te enthousiasmeren om lekker aan de slag te gaan met leuke, creatieve naaiprojecten.

Leuk, leerzaam en zinvol

Het magazine is groter dan verwacht.  Het is gemaakt van stevig papier dat tegen een stootje kan. De voorkant is vrolijk en vooral duidelijk: ‘Stoer Shirt’, ‘Verkleden: tover jezelf om in je favoriet held!’ en ‘Flared pants, super hip!’ staan uitnodigend op de voorpagina. Als foto, twee leuke meiden mét flared pants die elkaar omarmen en plezier hebben.

De eerste twee pagina’s zijn de inhoud. Een stripfiguurtje kijkt de lezer aan. Dit is Daantje.  Daantje wandelt door het tijdschrift heen, met de lezer mee en geeft extra aanzwijzingen.
De volgende pagina’s zijn ‘In de naaimand‘ en ‘Woordenlijstje‘. Deze pagina’s vinden wij erg leuk.  Dingen die voor volwassenen of ervaren naaisters zo vanzelfsprekend zijn, worden in heldere taal uitgelegd.  Hoe weet je als kind nu wat en ‘tornmesje’ is. Dat moet je even leren, en daarna is het tornmesje een onmisbaar stukje gereedschap voor een naaister. 

Tip van Daantje erbij: “Als je de dop op het handvat doet, is het handvat langer. Zo kun je het tornmesje beter vasthouden én raak je de dop niet kwijt…”

Pagina 10, 11 en 12 staat nog even overzichtelijk een naaimachine getekend. Allemaal dingen die zo logisch lijken, worden uitgelegd in de taal die kinderen begrijpen. Net als de pagina’s over je eigen maat weten en puzzelen met stof (vóór je er de schaar inzet).

Ook staan in iedere uitgave van het magazine een aantal basislessen. In dit nummer bijvoorbeeld: ‘Werken met patronen’, ‘hoe zet je een rits in’ en ‘werken met naald en draad’. In de laatstgenoemde les worden de basissteken goed uitgelegd en zijn de schematische tekeningen erg duidelijk.

De naaiprojecten, ook voor jongens!

Wie zegt dat dit magazine voor meisjes is? Echt niet. Er staan ook erg leuk naaiprojecten in voor jongens.Toegeven, voor een toilettasje zal je ze waarschijnlijk niet enthousiast krijgen, maar ZigZagZoom speelt in op trends zoals Cosplay en ‘verkleedpartijetjes’. Een stoere cape, een oogmasker en een capuchon. Het doet mij denken aan vroeger. De zwarte cape en oogmasker was voor jongens, zij waren de grote helden en liepen de hele dag rond in Zorro kostuums. Wij, meisjes, hadden lichtblauwe cape, tule rokken en dat alles met veel satijn en lint. We waren prinsesjes, de lieve fee of de stoute fee.  Tijdloze verkleedkleren die jaren lang mee gingen.

Tijdloos en duurzaam

Een groot applaus voor de duurzame suggesties in het blad.  Geef de kids maar eens een overhemd en zie wat je hier allemaal van kunnen maken.  Een kussens, een top, een kraagje…. duidelijk uitgelegd en het ziet er hartstikke leuk uit!

En wie zegt dat dit magazine alleen voor kinderen is? Onlangs heb ik nog een lange cape gemaakt,  een capuchon en kostuum voor zoonlief die naar een Animé conventie ging. Helemaal in! Net zoals alle Cosplay kostuums, Fairytale evenementen en Halloween feestjes.
Wat ik maar bedoelen te zeggen, vaak zijn dit soort tijdloze items niet alleen heerlijk om te naaien, maar ook prettig om een patroon of enkele aanwijzingen bij de hand te hebben.

Conclusie

Aan cijfers geven doen wij niet. Maar wat ons betreft krijgt ZigZagZoom magazine een dikke tien. (oeps, dus toch een cijfer).  Zijn er namelijk minpuntjes te vinden?  Nee. Aan alles is gedacht; goede uitleg, leuke presentatie, prima naaiprojecten, duurzaamheid en heldere duidelijke patronen. Het perspectief is echt geschreven vanuit een kind. De taal is vereenvoudigd en de visuele presentatie is heel modern.

Bedankt, Anita van der Vlist, voor jouw visie, het magazine en het feit dat jij aan de volgende generatie denkt die nu achter de naaimachine kruipt en de laptop even opzij zet.

ZigZagZoom magazine is verkrijgbaar via de gelijknamige website (klik op de foto)