Een feestelijke dag

‘Een feestelijke dag’ van Katie Fforde speelt zich af in de jaren zestig. Een tijd waarin de vrijheid van de vrouw nog lang niet zo groot was als vandaag. Zo ervaart hoofdpersonage Lizzie de druk van haar ouders om haar leven zo in te richten als zij dat willen. Maar wanneer Lizzie voor een kook- en huishoudcursus naar Londen gaat weet ze het zeker: ze wil haar toekomst zelf bepalen!  

Een feestelijke dag: een originele feelgoodroman 

Ook ‘Een feestelijke dag’ is wederom een steengoede feelgoodroman  van Katie Fforde. Al eerder las en recenseerde ik romans van deze Engelse bestsellerschrijfster. En elke keer weer verbaas ik mij over de originaliteit van haar verhalen. Zonder saai, langdradig of voorspellend te zijn weet Katie Fforde mij van de eerste tot de laatste bladzijde wederom te boeien! 

Romantiek in Londen 

Feelgoodroman ‘Een feestelijke dag’ speelt zich af in het Londen van 1963. Hoofdpersoon Lizzie volgt daar een kook-en huishoudcursus zodat ze daarna klaar is om te gaan trouwen. Althans, dat willen haar ouders. Zodra Lizzie voor de cursus bij haar tante gaat wonen verandert haar leven totaal. En wanneer ze bij de cursus ook nog eens een paar hele leuke meiden treft, lijkt haar leventje bij haar ouders ineens wel heel erg saai! 

Heft in eigen handen 

Lizzie wil haar eigen regie over haar leven terug! Daarom stapt ze, zonder precies te weten wat ze wil, bij een kapper naar binnen voor een nieuw kapsel en ze koopt jurken die korter zijn dan haar moeder zou goedkeuren. En als kers op de taart leert ze ook wat liefde is. Echte liefde, althans, want ze wordt hoteldebotel verliefd op Hugo. Helaas is Hugo al bezet, dus totaal geen date-materiaal. Totdat ze moet vechten voor haar leven en Hugo haar redt.  

Dat ze door deze reddingspoging meer dan alleen haar eigen leven terugkrijgt, zorgt voor veel verwarring. Een onzekere tijd breekt aan. Totdat de vriendinnengroep van Lizzie haar komt helpen en haar leren dat ze niet alles alleen hoeft te doen.  

Luchtige en originele roman 

‘Een feestelijke dag’ is een originele en luchtige roman. Doordat deze roman zich afspeelt in de jaren zestig is het verhaal anders en verrassend. We vergeten al snel hoe bijzonder de tijd waarin we leven is. De vrijheden en mogelijkheden die we als vrouw hebben zijn (gelukkig!) vanzelfsprekend geworden.   

Het is Katie Fforde met ‘Een feestelijke dag’ gelukt om een feelgoodverhaal te vertellen dat zich afspeelt in een heel ander tijdperk. Zonder duf en stoffig te zijn. Deze feelgoodroman lees je met veel plezier uit. Al is het alleen al om te weten of Hugo durft te kiezen voor Lizzie of liever bij zijn mooie maar o zo irritante vriendin blijft!  

Meer boeken van Katie Fforde:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *