Een echte moeder: subtiel en eerlijk

In ‘Een echte moeder’ reis je met Bea en haar moeder mee op een cruiseboot, die niet alleen naar verre landen vaart, maar ook naar herinneringen.

Een verhaal over moederschap

‘Een echte moeder’ begint met een gesprek tussen moeder en dochter. De dochter is Bea en ze vertelt haar moeder dat zij en haar man, Max, gaan proberen een kind te krijgen. De moeder is aarzelend in haar reactie, vraagt ‘Zou je niet eerst nog wat genieten van je vrijheid.’ Bea denkt vooral ‘ik ga het anders doen dan jij.’ En daarmee verwacht ze dat voor haar het moederschap niet een beperking van haar vrijheid zal zijn.

Vier jaar later: een onverwachte reis

Na dit korte intro van twee pagina’s, springt ‘Een echte moeder’ vier jaar in de tijd. Bea is inderdaad moeder geworden. Ze staat op het punt man en kind tien dagen achter te laten, om samen met haar moeder een cruise te maken. Die zou haar moeder met een vriendin maken, maar die zegt op het laatste moment af. En Bea kan wel een verzetje gebruiken. Haar relatie met Max is in de jaren na de geboorte van hun zoontje Robin volledig veranderd. Ze ziet de reis als een time-out, een moment om op zoek te gaan naar zichzelf. En om na te denken hoe Max en zij verder moeten.

Een echte moeder speelt op een cruiseboot

Een beklemmende hut en veel spanning

Bea en haar moeder delen een kleine hut. Dat zorgt al direct voor een gespannen sfeer. Bea’s moeder is herstellende van een operatie aan haar knie. Als ze vroeg naar bed gaat, verkent Bea alleen het schip en ontmoet ze de Franse Kiki. Daar gaat ze ook mee op een aantal excursies, als haar moeder afhaakt. De sfeer tussen Bea en haar moeder is gespannen, ze lijken elkaar niet te begrijpen.

Moeder zijn en jezelf blijven

Bea hoopt dat nu er afstand is tussen haar en haar zoon Robin en man Max ze antwoord kan vinden op de vraag ‘hoe kan ik een goede moeder zijn en toch mezelf blijven?’ Het is een vraag waar ze maar moeilijk een antwoord op kan vinden. Het geheim dat haar moeder tegen het einde van de reis opbiecht, helpt haar om nog anders naar deze vraag te kijken. Maar is het voldoende om voor haarzelf en voor de lezer tot een bevredigend antwoord te komen?

Beeldend, goed geschreven verhaal

Mariël Hacking heeft een prettige schrijfstijl en schetst mooie beelden. Ze neemt je mee in de twijfels die Bea heeft, beschrijft waar het in haar leven aan ontbreekt, wat de pijnpunten zijn. Van mij had alleen het geheim van haar moeder iets eerder aan bod mogen komen. Tot dat punt lijkt ‘Een echte moeder’ vooral voorzicht voort te stromen, maar na de onthulling is het net alsof alles op driedubbele snelheid gebeurt. Wat mij betreft was iets meer diepgang in hoe de relatie tussen Bea en haar moeder verder gaat en wat hierin verandert mooi geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *