Een e-reader onder de kerstboom?

EreadersEreaders

Marga: Het is de lezer misschien al opgevallen. Ik houd NIET van e-books! Geef mij maar een écht boek. Eentje die naar een boek ruikt, een nieuwe, vers van de pers, of een oud boek dat bijna uit elkaar valt.

Bovendien héb ik al vierkante ogen van het werk achter de pc. En wat dát betreft: boeken recenseren wij alleen met een echt fysiek exemplaar in handen.

Maarrrr…. een e-reader voor ‘erbíj’ is geen gek idee!

To e-reader or not to e-reader?

Eerst maar even een overzichtje over wat nu precies e-readers zijn, welke populair zijn en wat hun voordelen zijn:

Amazon Kindle: De Kindle is een van de bekendste e-readers. Het biedt een breed scala aan modellen, van basisversies tot high-end met verlichting en waterbestendigheid. Voordelen zijn de lange batterijduur, toegang tot de enorme Amazon-bibliotheek en het lichte gewicht. Nadelen kunnen zijn dat sommige modellen geen verlichting hebben of dat het aanbod aan boeken gelimiteerd is tot de Amazon-winkel.

Astrid: ‘Ik heb al jaren een Kindle. Voor mij was de belangrijkste reden dat Engelstalige boeken op Amazon vaak (veel) goedkoper zijn. Ik lees zelf vrij veel boeken in het Engels, dus voor mij is dit een groot nadeel. Inmiddels ben ik er wel achter dat Nederlandse uitgevers niet altijd hun e-books via Amazon aanbieden. Nu kun je ze wel op een andere plek kopen en dan alsnog op je Kindle zetten. Dit kon eerst alleen als je het e-book ook kon omzetten. Dit omdat Amazon een eigen bestandsformaat had. Daar zijn ze – gelukkig! – mee gestopt.

Wat nog wel een nadeel is: je kunt geen boeken uit de online bibliotheek op je Kindle zetten. Wie weet komt het ooit nog. Dit is ook de enige reden waarom ik als mijn Kindle het zou begeven niet meteen zou zeggen ik koop een nieuwe Kindle. Dan zou ik toch ook gaan nadenken over een Kobo e-reader. Ook Kindle Unlimited, de abonnementsdienst van Amazon, vind ik minder aantrekkelijk dan die van Kobo. Er zijn minder boeken op te vinden.

Verdwaald in Tirol, E-book, geschreven door Astrid Habraken

Kobo: Kobo e-readers zijn bekend om hun aanpasbare schermverlichting en ondersteuning voor verschillende e-bookformaten. Ze bieden toegang tot de Kobo-winkel en hebben vaak een groter aantal aanpasbare instellingen. Voordelen zijn het aanpasbare scherm en brede e-bookformaten. En alle leuke accessoires die je erbij kunt kopen! Ook het abonnement op KoboPlus is een voordeel – voor een vast bedrag per maand kun je heel veel boeken lezen.

Nadelen kunnen zijn dat de bibliotheek van Kobo soms kleiner is dan die van andere platforms.

PocketBook: PocketBook e-readers hebben vaak functies zoals aanpasbare schermkleuren, waterbestendigheid en ondersteuning voor verschillende bestandsformaten. Voordelen zijn de diversiteit aan functies en ondersteunde formaten. Nadelen kunnen zijn dat sommige modellen minder effeciënt zijn in gebruik.

Vergeleken met fysieke boeken hebben e-readers verschillende voor- en nadelen:

Zo zijn er tal van merken, van redelijk goedkoop, tot échte dure jongens!

Selina:

Storytel: Heel eigen in zijn soort is de e-reader van Storytel. Op deze reader kun je niet alleen boeken lezen, maar ook luisteren! Deze e-reader synchroniseert met de app op je telefoon, zodat je afwisselend kunt lezen en luisteren op verschillende apparaten, zonder te moeten zoeken waar je bent. Het voordeel van Storytel ten opzichte van Kobo is dat nieuwe boeken sneller (lees: vaak binnen een maand na de fysieke uitgave) te lezen/luisteren zijn, de catalogus heel up to date en uitgebreid is, en je dus ook boeken kunt luisteren via de e-reader. Ook is deze reader voor een heel prettige prijs te koop.

Een nadeel is dat je geen boeken op je reader kunt uploaden. Alleen boeken van Storytel kun je hierop lezen/luisteren. Dit is niet handig als je e-books van de bibliotheek leest of graag zelf boeken aanschaft.

Belangrijk: je moet een Storytel-abonnement hebben om deze e-reader te kunnen gebruiken!”

E-book: Offline, geschreven door Selina

Voordelen van e-readers:

  • Draagbaarheid: E-readers zijn licht en kunnen duizenden boeken bevatten zonder extra ruimte in te nemen.
  • Aanpasbaarheid: E-readers laten vaak toe om lettertypen, lettergroottes en soms zelfs de verlichting aan te passen voor een persoonlijke leeservaring.
  • Toegang tot meerdere boeken: Met een e-reader kan je gemakkelijk van het ene naar het andere boek overschakelen zonder extra bagage.
  • Milieuvriendelijkheid: Het lezen van e-books vermindert de behoefte aan papier en inkten, waardoor het milieuvriendelijker is.

Nadelen van e-readers:

  • Scherm: Hoewel veel e-readers verlichting hebben, hebben sommige mensen nog steeds de voorkeur voor het lezen van fysieke boeken vanwege het rustiger zijn voor de ogen.
  • Gevoel en ervaring: Voor sommigen gaat er niets boven het gevoel van een fysiek boek vasthouden, de geur van papier en het omslaan van pagina’s.
  • Afhankelijkheid van technologie: E-readers hebben stroom nodig en zijn afhankelijk van technologie. Een lege batterij kan een belemmering zijn voor leesplezier.
EreadersEreaders

De keuze tussen e-readers en fysieke boeken hangt vaak af van persoonlijke voorkeuren, zoals de leeservaring, de voorkeur voor tactiele sensaties en het gemak van draagbaarheid en toegang tot verschillende boeken.

Marga: Ik ben er nog niet uit of ik een e-reader voor Kerst voor manlief ga kopen die ik dan natuurlijk voornamelijk zelf gebruik :>)

Die GROTE letters zijn wel een aantrekkelijke gedachte en onze boekenkast begeeft het bijna onder zijn gewicht…. dus…. misschien…. voor érbij….. toch een E-reader?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *