Een bluesy sterrenstelsel

Eric de Boer schreef ‘een bluesy sterrenstelsel’. Deze eigenzinnige roman is de tweede van zijn hand. Vroeger stond Eric de Boer bekend als singer-songwriter Ricky De Sire. Naar eigen zeggen kwam deze roman tot hem in een surrealistische droom. En wat een droom moet dat zijn geweest!

Jack de Rocker

Jack en zijn gitaar zijn onafscheidelijk. Niet voor niets wordt hij het liefst Rocker Jack genoemd. Zijn zangkunsten worden echter niet door alle toehoorders gewaardeerd. Wanneer Jack de weg, en zichzelf, kwijtraakt in drank en drugs gebeurt er iets bijzonders. Het universum geeft hem een magisch lichtzwaard. Zelf Rocker Jack gelooft niet wat er gebeurt en denkt dat drugs de oorzaak zijn van dit gebeuren, maar niets is minder waar. Met het lichtzwaard in zijn handen staat er een bijzondere taak te wachten voor hem.

Waanzin

In een beschrijving las ik dat spanning, waanzin, avontuur en melancholie elkaar in hoog tempo afwisselen. Dit is absoluut zo. De korte hoofdstukken maken dat er veel gebeurt in weinig tijd. Regelmatig maakte de beschreven waanzin dat het boek zelf aanvoelde als een drug. Waarschijnlijk ben ik hier weer te nuchter voor waardoor ik de gemaakte keuzes van de auteur niet helemaal begrijp.

Taalgebruik

Het taalgebruik in ‘een bluesy sterrenstelsel’ is opvallend te noemen. Meteen al valt de deftige schrijftaal op, al dan niet passend bij de beschreven situatie. Gedurende het verhaal valt steeds meer de grove woordkeuze op. Dit is waarschijnlijk passend bij het leven van een rocker, maar erg prettig vond ik het niet om dit grove taalgebruik te lezen.

Ik kan me voorstellen dat mensen die in de ‘drank, drugs en rock’- wereld vertoeven, zich misschien kunnen herkennen in het verhaal van deze roman en de denkwijze van de auteur. Het genre ‘fantasy’ vind ik terug in de fantasierijke vertelling van dit verhaal, maar verwacht geen magische wezens of mooie toverspreuken. Dit is een fantasy-boek zoals je nooit eerder hebt gelezen.