De schuilnaam

‘De schuilnaam’ is geschreven door Jetty Hage en geïllustreerd door Ans van Ispelen. Het is een vriendelijk kinderboek voor kinderen in de leeftijd 7 – 9 jaar.

Jetty Hage

Jetty Hage is een Nederlandse schrijfster (1949) die al meer boeken op haar naam heeft staan. Haar genres zijn familie-romans en kinderboeken. Bij haar omschrijving staat op Bol.com: Ze schrijft familieromans met een christelijke identiteit, waarin het gezinsleven een centrale plaats inneemt.” Dit laatste geldt zeker voor ‘De schuilnaam’.

Robin en gezin

‘De schuilnaam’ gaat over een negenjarig meisje dat Robin heet. Het verhaal opent rustig met beschrijvingen van het gezin en de kamer die Robin deelt met haar jongere zusje. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de leefregels binnen het gezin, waarvan het gedeelde gebruik van de Ipad er één van is.

Correspondentie-vriendin

Robin heeft een hartsvriendin op school, Alieke, maar ze wil eigenlijk ook een correspondentie-vriendin met wie ze over klassieke muziek kan praten. Van haar ouders mag ze een advertentie plaatsen en algauw heeft ze een paar mailvriendinnen. Robin vind haar naam maar stom, ze noemt zichzelf voor haar nieuwe mail-vriendinnen: Rosa-Lynn.

Viool en ruzie

Alieke komt achter het hele gebeuren en voelt zich gepasseerd. Robin en Alieke krijgen erge ruzie wat Robin heel jammer vindt. Al haar pogingen om de vriendschap met Alieke te herstellen mislukken helaas.

Eén mailvriendin heet toevallig ook Robin en houdt ook van viool. Het klik meteen heel goed tussen hen. Maar als Rosa-Lynn die andere Robin in het echt ontmoet blijkt ‘ze’ heel anders te zijn dan ze had gedacht.

Christelijke insteek

Het hele verhaal is heel braaf en rustig, er wordt ook veel gebeden. Jetty Hage weet erg goed het wereldje van een negenjarig meisje te beschrijven. Ik verbaasde me wel over het feit dat een meisje van die leeftijd van klassieke muziek, vioolspelen en Vivaldi houdt. Maar dat kan natuurlijk best; sommige jonge kinderen kunnen al op jonge leeftijd muziekinstrumenten indrukwekkend bespelen en hebben echt interesse in klassieke muziek.

Aanrader?

Wil je een kinderboek vol met avonturen en spanning? Dan is dit boekje niet zo geschikt. Het verhaal over Robin is leuk maar heeft niet zoveel amusementswaarde. Als het je boek zou willen voorlezen, dan zul je creatief moeten zijn, om te voorkomen dat het niet te monotoon overkomt.

Wil je een boekje waarin de (Christelijke-) normen en waarden van vriendschappen, het gezinsleven en het belang van muziekles een grote rol speelt? Dan is dit boekje een aanrader. Het is zeer toegankelijk geschreven door Jetty Hage en de tekeningen van Ans van Ispelen zijn erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *