De rebellen van Zeron – Valadin deel 4

‘De rebellen van Zeron’ is het vierde deel van de Fantasy-serie ‘Valadin’, geschreven door Peter Verkerk. Al eerder bespraken we op deze website Deel 3. van de serie en was er een zeer motiverende gastblog van de auteur.
Valadin 3, De krijgers van de Rode Gordel
De vier delen van de serie, sluiten op elkaar aan maar zou je ook los van elkaar kunnen lezen. Op één van de eerste pagina’s staan een personage-lijst. Dit maakt het gemakkelijker om te volgen. Als recensente kan ik niet vaak genoeg zeggen: Zorg voor extra toevoegingen/lijstjes aan een boek, vooral als het een serie betreft, of extra toevoegingen wenselijk zijn om het de lezer te vergemakkelijken. Gelukkig heeft Peter Verkerk dit dan ook gedaan en is deze personagelijst in dit boek echt handig. Er komen vele personen voorbij en hun onderlinge verhoudingen zijn vaak beter te begrijpen als je weet tot welke stam/families deze behoren.
Deel 1, 2 en 3 nader samengevat door de auteur zelf:
Het kleine koninkrijk Zeron wordt in het oosten in haar bestaan bedreigd door de Unars, een wrede barbaren stam. Zeron is intern ook nog verscheurd en heeft een zwakke koning. De koning vervreemdt zijn familie van zich. Zijn jongste zoon (Capelle) is een talentvol krijger en generaal, maar wordt door zijn vader verstoten en vlucht met de beste krijgers naar Carna. De enige manier om Zeron te redden is samenwerken met Carna, het grote koninkrijk in het zuiden. Maar Carna heeft ook geen koning en is intern al even verdeeld. Bovendien verbieden de religies een samenwerking tussen beide landen.
Op de achtergrond werken geheimzinnige mannen aan een plan om een nieuwe koning op de troon van Carna te zetten en zo samenwerking tussen Zeron en Carna mogelijk te maken. De nieuwe koning van Carna en Capelle moeten samen een sterkte twee eenheid worden. Zonder dat hij het weet wordt de leraar Kamoni naar Zeron gehaald en ingezet om de Zeronse cultuur open te breken en zo die samenwerking toch mogelijk te maken.
Valadin (de kleinzoon van Zuran, die een broer van de koning is en hoofd van de beroemde krijgsschool) groeit ondertussen op in een klein dorpje in het oosten van Zeron. Hij ontwikkelt zich tot een groot jager en redt als kind zijn dorp van een overval door rovers. Daarna vertrekt hij voor een verdere opleiding als krijger naar de krijgsschool van Zeron. Dan vallen de Unars binnen en Valadin maakt samen met zijn vriend Fep een levensgevaarlijke tocht naar Carna om Capelle te waarschuwen voor de inval. Ze slagen en Capelle verslaat de Unars. Centrale thema in dit boek is ontwikkeling. Een mens kan alles leren.
In de strijd om Carna zijn verkiezingen het centrale thema.
De kinderen van Zeron
De kinderen uit het eerste deel, ‘De kinderen van Zeron’, worden volwassen en dat gaat gepaard met de eerste liefdesperikelen. Fep begint een onmogelijke relatie met een prinses, Capelle start een verhouding met de gevaarlijkste vrouw van Carna en Valadin zelf zet ook de eerste onhandige stappen in de liefde. Tegelijk wordt de situatie in Zeron steeds slechter, waardoor Valadin uiteindelijk zelfs verbannen wordt en Fep en zijn vrienden moeten vluchten.
Ondertussen barst er een hevige strijd om de troon van Carna uit. Een strijd die uiteindelijk eindigt in een verschrikkelijk bloedbad. (de slag aan de Manir) En dan wachten ook nog de barbaren aan de grenzen om het koninkrijk binnen te vallen. Valadin weet de barbaren af te luisteren en weet daardoor wie de verrader is, waardoor Capelle een briljant plan kan ontwerpen om de barbaren tegen te houden. Valadin en zijn vrienden moeten alles op alles zetten om te overleven. En Valadin bedenkt dat het kiesstelsel grondig veranderd moet worden, zodat we eindelijk betere leiders krijgen. Het idee is om een kiesraad op te richten die de leiders van een land kiest en die kiesraad zo goed mogelijk op te leiden. Aan het eind van dit boek wordt De Rode Gordel opgericht. Vier mannen die strijden tegen de misdaad.
In deel 3 (De krijgers van de Rode Gordel) staat de strijd tegen de misdaad centraal. Er is ook kritiek op ons juridisch stelsel.
Nadat in het vorige deel de Rode Gordel werd opgericht, treden in dit deel ook Valadin, Fep en Mickletin toe tot de Rode Gordel. Het is vrede, maar er bestaat nog veel onrecht en misdadigers hebben vaak nog vrij spel. Gezamenlijk gaan ze de strijd aan met de ergste misdadigers in Carna. Het gaat hard tegen hard en voortdurend zoeken ze naar een rechtvaardiging van hun daden, een controle op hun handelen en mogelijkheden om het rechtssysteem grondig te herzien, zodat we ons beter kunnen verdedigen tegen het kwaad. Ze maken daarbij opzienbarende keuzes, want is ons rechtssysteem wel zo rechtvaardig en logisch als we denken?
Tegelijk beleven enkele krijgers romantische avonturen, trouwen en is er ook liefdesverdriet.
De weg naar het sterrenrijk is zwaar en hobbelig en Valadin en zijn vrienden beleven spannende avonturen, zijn het onderling ook niet altijd eens, en leren ook hun grenzen kennen. En ondertussen rusten ook de verraders niet. Zullen ze slagen?
(Recensie) De rebellen van Zeron, Valadin 4:
Zullen zij slagen? Dat is inderdaad de vraag in deel 4 van de serie. Het verhaal begint met de proloog, waarin Koning Sigar heen en weer ijsbeert door zijn kamer en zich nerveus maakt voor de komende vergadering: De Raad. Hierin overdenkt hij alle personen die aanwezig zullen zijn, hun motieven, achtergrond, daden en vooral het doel dat zij voor ogen hebben. Als lezer leer je hierdoor meteen de personages kennen, heel slim bedacht van de auteur. Tot de vergadering komt het voor hem echter niet…
Sigar gevangen, Valadin in actie
Koning Sigar wordt gevangen genomen door Razé, een Litadar, en in het dorp Pontiac wordt dood en verderf veroorzaakt door de mensen van Razé. De koning wordt opgesloten en wil de prins van Zeron, Capelle, waarschuwen. Dit lukt hem echter niet, toch komt het bericht naar buiten over de toestand in Pontiac en komt Valadin, De krijger van de Rode Gordel, in actie.
Razé opent intussen de vergadering en hij wil overduidelijk koning worden. Razé maakt zelfs grote plannen voor standbeelden, nieuwe paleizen en voélt zich al De Koning. Maar officieel is Sigar nog steeds de koning. Valadin haast zich intussen naar Pontiac, samen met Capelle en maakt een plan om de verdedigingsmuur te nemen. Valadin en Capelle hebben echter maar 28 man en zullen tegenover 500 man komen te staan in Pontiac. Ze overdenken hun plannen dan ook goed, bouwen in de bossen rondom Pontiac een kampement en wachten het juiste moment af.
Intussen zijn er gevechten, verraders, intriges, tactische oorlogsplannen en veel dialogen over de toekomst. Valadin en Capelle gaan af en toe vermomd Pontiac in en bezoeken een herberg. Razé is razend als ie hoort over de plannen en gaat in de aanval…
Valadin; een serie voor de liefhebbers
Als je van dit genre boeken houdt en je graag helemaal onderdompelt in een andere wereld, een andere tijd en vooral andere normen en waarden, dan is Valadin een heerlijke serie. Het leest als ‘Game of Thrones’ waarbij die andere wereld en tijd, al snel jouw eigen wereld is, zodra je de personages leert kennen. De schrijfstijl van Peter Verkerk is vlot, gedetailleerd en realistisch. Er komen geen draken of mysterie aan bod. Ook is er weinig ruimte voor gevoel en is de dood zo normaal als het leven zelf.
Wat mij vooral aansprak zijn de overdenkingen en de hamvraag van de serie: een eerlijk gerechtssysteem creëren, waarbij ‘oog om oog, tand om tand’ een juiste keuze blijkt, maar wel streng dient te worden gecontroleerd. De zwakheden van dit systeem komen al snel naar voren want de mens is niet altijd goed en verraders zijn er helaas in overvloed.
Stel je voor, Valadin, dat we misdadigers isoleren door medeplichtigheid of zelfs medewetendheid strafbaar stellen? O ja, medewetendheid is een nieuw woord. Heeft Hacar uitgevonden. Hij bedoelt daarmee dat als je weet dat iemand een misdaad pleegt of je doet er niets tegen, jezelf ook strafbaar bent. Denk je eens in: nu worden misdadigers nog de hand boven het hoofd gehouden. Sterker nog: vaders, moeders vrienden en vrouwen van misdadigers gaan gewoon met hem om. Beschermen hem vaak ook, houden van hem. Stel je voor dat we dat allemaal strafbaar maken? Dan isoleren we de misdadiger. We dwingen de omgeving de misdadiger te corrigeren, of aan te geven. En waarom zou iemand dan nog een misdaad plegen? Het is geen pretje om na een misdaad verder te gaan leven zonder vrienden, vrouw ouders of kinderen. En dat in combinatie met het basisidee van Kamoni om mensen te ontwikkelen. Er zal niemand meer zijn die een misdaad tolereert. We krijgen een maatschappij waarin we elkaar corrigeren’ (pagina 300)
Eind goed al goed
Zoals je ziet is deze avonturen-fantasy niet alleen maar oorlog, intriges en doodslag, maar zijn er genoeg zaken waar de lezer zelf over kan nadenken. Het einde is voor de lezer bevredigend, echter laat het de mogelijkheid open voor een vervolg:
En in haar brein begon zich een nieuw duivels plan te ontwikkelen…
Deze recensie is tevens een samenwerking met de sympathieke auteur Peter Verkerk. Soms is het prettig om in een serie een samenvatting van de voorgaande delen te kunnen geven. Aangezien ik niet álle delen in een korte tijd kon lezen, zorgde Peter voor een samenvatting van deel 1 en 2.
En nu: ik zie uit naar deel 5!