De moord op Roos Landgraaf
Het lichaam van de negentienjarige Roos Landgraaf wordt op industrieterrein Hoorn 80, achter een fabrieksterrein, levenloos aangetroffen. Al snel wordt geconstateerd dat ze met geweld om het leven is gebracht. De plek waar ze wordt gevonden is op maar zo’n honderd meter afstand van automobielbedrijf Landgraaf, het bedrijf van de vader van Roos. Al snel richt het onderzoeksteam haar pijlen op Oscar Beltman, een miljonairszoon die op de dag van de moord niet alleen met Roos op stap is geweest, maar ook nog eens rond het tijdstip van overlijden afscheid van haar nam. Als hij bij nog een strafbaar feit betrokken raakt, is het team nog meer overtuigd van zijn schuld.
Maar klopt deze verdenking richting Oscar wel?
Auteur – Gerard Nanne
De moord op Roos Landgraaf is geschreven door Gerard Nanne, die in 2001 debuteerde met zijn eerste misdaadroman en inmiddels meer dan tien boeken in dit genre op zijn naam heeft staan.De moord op Roos Landgraaf is zijn meest recente werk en is dit voorjaar gepubliceerd. Voor mij was dit de eerste kennismaking met deze auteur, en gelukkig was dit geen enkel probleem, nu de boeken van Nanne losstaande boeken betreffen die dus niet in een bepaalde volgorde gelezen hoeven te worden.
Twijfel, twijfel
Het boek begint met een hoofdstuk waarin je als lezer de laatste momenten van Roos meemaakt. Het boek springt daarna een stukje terug in de tijd en introduceert daarin op een fijne manier de personages die gedurende het verhaal een rol spelen. Zo neemt Nanne je mee in de kennismaking tussen Roos en Oscar en laat hij je als lezer zien waarom het onderzoeksteam haar pijlen zo stellig op Oscar richt. En toch, ondanks de sterke verdenking van het onderzoeksteam richting Oscar, weet Nanne ook bij de lezer twijfel te doen ontstaan over de vraag of Oscar wel schuldig is aan de moord op Roos.
Schakelen
Het boek telt 280 pagina’s en is opgedeeld in 95 hoofdstukken. Het feit dat de hoofdstukken meestal twee, drie of vier pagina’s lang zijn zorgt er enerzijds voor dat het verhaal best vlot doorloopt en niet snel langdradig wordt, maar het risico hiervan is wel dat je als lezer erg veel heen en weer moet schakelen, wat ik bij een aantal hoofdstukken inderdaad zo heb ervaren.
De moord op Roos Landgraaf
Hoewel het slot met een ontknoping komt waarvan je als lezer denkt “zie je nou wel!”, komt deze wending in het verhaal niet helemaal onverwachts. Sterk is dan wel weer dat als je het inleidende hoofdstuk na afloop nog eens leest, heel veel puzzelstukjes nog weer op hun plaats vallen. Het verhaal is verder goed uitgewerkt, mooi gelaagd en houdt je als lezer gedurende het verhaal zeker geboeid.
De moord op Roos Landgraaf is daarmee een prima misdaadroman van eigen bodem.