Binnen blijven en lézen: boekenweek 2020

De Boekenweek, al vanaf 1932, is een tiendaagse promotie van het boek!

de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is.

Rebellen en dwarsliggers

Dit jaar een opstandig thema. Dat is toeval of goed gekozen. We zijn namelijk allemaal momenteel alles behalve opstandig. Het corona virus maakt mensen angstig en dreigt de samenleving lam te leggen. Als je zelf niet opstandig kan zijn, of lekker dwars kan liggen, dan maar erover lezen! En misschien moed verzamelen om straks weer verder te gaan. We moeten verder, actie strijden tegen de plastic soep, het milieu herwaarderen voordat deze slechts een nostalgische herinnering wordt en onze eigen levensstijl aanpassen. En nog veel meer.

Cadeautjes!

Een gratis boekje van een goede auteur, wie wil dat nou niet? Het Boekenweekgeschenk werd voor de eerste keer uitgegeven in 1930 ter ere van het 50-jarige jubileum van de Nederlandse Uitgeversbond. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (CPNB) is verantwoordelijk voor de organisatie van de Boekenweek en Het Boekenweekgeschenk. De stichting bedenkt niet alleen het thema, maar kiest ook de auteur. CPNB is ook verantwoordelijk voor Het Spannende Boekenweken Geschenk, het Kinderboekenweekgeschenk en het Poëziegeschenk. Veel liefhebbers verzamelen deze boekjes en doen hun uiterste best om ze allemaal in de kast te zetten. Het Boekenweekgeschenk bestaat het langst en is met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1945 ieder jaar uitgegeven.

In je tas en in de trein!

NS heeft een ludieke actie gekoppeld aan Het Boekenweekgeschenk. De laatste zondag van de Boekenweek kunnen mensen gratis reizen op vertoon van het boekje. Mijn tantes vonden het vroeger gezellig die gratis treinreis te combineren met een bezoek aan mij. Zij vertelden dan over de totale stilte in de coupé, omdat iedereen zat te lezen, of over een drukte vanjewelste waar vrouwen op weg naar de Huishoudbeurs nog wat van konden leren. Het boekje heeft voor iedereen een andere betekenis van gratis geschenkje, tot kennismaking met literatuur of een schrijver, een dagje gratis reizen (en spontaan familiebezoek), bewaren en verzamelen of gewoon een klein geluksmomentje in je handtas.

Annejet en Özcan

Het boekenweekgeschenk dit jaar van Annejet van der Zijl ‘Leon & Juliette’ gaat over een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis (in de negentiende eeuw), van onderdrukking en slavernij.

Het boekenweekessay ‘Generaal zonder leger’ is dit jaar geschreven door Özcan Akyol en gaat over Rebellen en Dwarsliggers ;>) Akyol heeft een scherp, prikkelend en tevens toegankelijk essay geschreven over dit thema.

Lezen, lezen, lezen..

Ken je mensen in jouw omgeving die niet van lezen houden? Dan is het boekenweekgeschenk een leuke introductie. En geen smoesjes meer van ‘geen tijd’ want misschien worden we de komende weken behoorlijk beperkt in doen en laten buitenshuis. Lekker (veilig) thuis blijven en lezen. Over rebellen en dwarsliggers!

Challenge!

Wie de leukste recensie instuurt betreffende het boekenweekgeschenkje en/of het boekenweekessay krijgt een publicatie als gastblogger, op onze website!

U/jij krijgt dan naamsvermelding en een link, en een hoop bewondering.

Wees eens een ‘rebel of dwarsligger’ en ga deze uitdaging aan.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *