Gouden Nevel – Eco-thriller!
‘Gouden Nevel’ is een eco-thriller geschreven door de Nederlandse schrijver Thijs Voortman. Het boek is zijn debuut en heeft ook een doel: meer bewustwording creëren voor de natuur, het klimaat en andere actuele maatschappelijke thema’s, zoals non-binary, aldus Thijs Voortman.
Opvallende cover
De cover van het boek is zeer opvallend. Een geschminkt gezicht kijkt je doordringend aan waarbij opvalt dat de kleuren niet echt kloppen bij een normaal gezicht. De ogen zijn blauw én bruin en de lippen zijn goud. De cover was in juli j.l. ‘de meest opvallende cover van de maand’ op Hebban.
Heeft de cover ook een doel en zegt het iets over de inhoud? Ja, zeker. Zodra je dit boek uit hebt, weet je de boodschap die verscholen zit achter dit opmerkelijke gezicht.
Dik boek
Laat je niet afschrikken door de dikte van het boek. Het is dan wel een behoorlijk zwaar boek, dat 431 pagina’s telt, maar de hoofdstukken zijn kort en er is veel witruimte. Soms eindigt een hoofdstuk boven aan een pagina die hierna onbeschreven blijft.
Los daarvan leest het boek als een trein. Ik had zelf de boodschap meegegeven dat deze recensie wel even op zich zou kunnen laten wachten. Maar niets bleek minder waar. Ik heb het boek erg snel gelezen en dat is een compliment aan de schrijver, die de spanning erin houdt en van iedere slot van een hoofdstuk een cliffhanger maakt. En zo hoort een thriller ook te zijn!
Eco-thriller
Wat is een eco-thriller? We hebben al meerdere recensies van eco-thrillers op deze website staan, zoals ‘Jaag je ploeg over de botten van de doden’ en ‘Het einde van de oceaan’. De boeken vallen soms niet alleen onder ‘eco-thriller’ (en/of eco-romans) maar ook onder ‘dystopie’, daar het vaak gaat over de gevolgen van een ramp zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, een virus of een nog onbekend fenomeen.
Het verschil tussen een eco-thriller en een dystopie zit meestal in het tijdselement. Waar een eco-thriller een aanloop is naar een ramp toe (en de personages rennen en vliegen om dit te voorkomen) gaat een dystopie meer over het (over-)leven ná de grote ramp.
‘Gouden Nevel’ is een typische thriller waar de tijd tikt en de personages een raadsel moeten ontrafelen om de gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen. Denk aan ‘Da Vinci Code’ qua snelheid en raadsels en de film ‘The Bourne Identity’ qua achtervolgingen en acties, en je hebt de sfeer van dit boek te pakken.
Gouden Nevel
Het verhaal vangt aan als een meisje Norah in de kruipruimte van haar huis zit en ze hoort hoe haar vader wordt vermoord door twee mannen. Haar vader is een beroemde wetenschapper en de moord heeft alles te maken met een lopend onderzoek. Maar dat weet kleine Norah natuurlijk niet. Vanuit de kruipruimte vlucht ze naar de kerk waar ze zich opnieuw schuil houdt in een kerkbank door de hulp van de pastoor. De confrontatie met de twee mannen, die Norah op de hielen zitten, overleefd de pastoor ternauwernood. Norah wordt niet gevonden en de mannen taaien af. Ze wordt opgevangen door dorpelingen en krijgt niet veel later getuigenbescherming en een andere identiteit.
Wetenschap en onderzoek
Jaren later vindt er op Antarctica een ramp plaats als een onderzoeksteam van de Verenigde Naties verdwijnt onder een ijsschots. Een onbekende vrouw van het onderzoeksstation neemt contact met Sarah op. Dit is onze kleine meid Norah die inmiddels een indrukwekkende carrière heeft opgebouwd als bioloog en klimaatwetenschapper aan de Oxford University.
Dit Facetime-contact wordt echter onderschept en de jacht op Sarah wordt heropent. Ze vlucht naar Nederland en start een eigen onderzoek naar de onopgeloste moord op haar vader. Hierbij krijgt zij hulp van forensisch rechercheur Floyd Walsh van de Rijksrecherche Amsterdam.
Klimaatverandering
Sarah en Floyd werken samen aan een grote puzzel die middels kleine aanwijzingen van haar overleden vader stukje bij beetje wordt opgelost. En dat alles terwijl zij worden achtervolgd door een onbekende man, die voor de lezer inmiddels niet meer onbekend is. Arkin, een huurling, is een ijskoude moordenaar die maar één opdracht heeft en dat is Sarah ontvoeren om haar mee te nemen naar een Noors onderzoeksinstituut, dat wordt geleidt door een ene Jason, voormalig compagnon van de vader van Sarah.
Verrassend plot
Na alle spectaculaire achtervolgingen en het oplossen van een deel van het raadsel over het onderzoeken van haar vader, eindigt het boek onvoorspelbaar en verrassend. Het plot zal je niet snel vergeten omdat het ook een beetje angstaanjagend is. Hoe ver kan de wetenschap tegenwoordig al gaan en wat krijgen wij hiervan mee? In dit verhaal hangen niet alleen de véél grotere gevolgen van de klimaatverandering als een zwaard van Damocles boven je hoofd, maar komt er ook nog eens bij dat fanatische wetenschappers bezig zijn met onderzoeken naar veranderingen in dierlijk en menselijk DNA.
Enige opmerkingen over Gouden Nevel
Ik heb genoten van het boek en het in een vlot tempo gelezen. Je kán het gewoon niet wegleggen! Daarnaast zijn er vele wetenswaardigheden over dieren en de klimaatsverandering die het boek iets extra’s geven. Knap gedaan!
Een minpuntje vind ik echter de clichés zoals de aantrekkingskracht tussen Sarah en Floyd, Sarah die blijkt te kunnen vechten als The Karate Kid en de stereotype huurling met een slechte jeugd.
Maar nog belangrijker vind ik dat het vele reizen over verschillende continenten per vliegtuig, niet past bij de boodschap van deze eco-thriller. We noemen even: Nederland, Engeland, Antarctica, Noorwegen, IJsland, Australië en De Seychellen. Over CO2 uitstoot gesproken… Het had het verhaal gesierd als de zoektocht zich had beperkt tot een kleinere of digitale omgeving of alternatieve vervoersmiddelen.
Hopelijk gaan we dat meemaken in een vervolg van dit boek.