Op hoge hakken in de wolken
‘Op hoge hakken in de wolken‘ is een non-fictie boek over werkkleding in de luchtvaart, voor- en tijdens de corona-crisis. Het boek is geschreven door Aileen Out van Prettybusiness. Dit is een online platform over werkkleding in het algemeen. Wil je alles weten over dresscodes, imago en veranderingen in de wereld van werkkleding? Dan is dit platform een aanrader. Wil je alles weten over uniformen en hoge hakken in de wolken? Dan is dit boek een leuke eye-opener.
Op hoge hakken in de wolken
De uniformen van stewardessen van luchtvaartmaatschappijen spreken veel mensen tot de verbeelding. Stewardessen, maar natuurlijk ook stewards en piloten, zien er altijd onberispelijk uit. Imago is een belangrijk gegeven voor deze tak van business. Aileen Out begint haar boek over de achtergronden van dit gegeven en werkt, per luchtvaartmaatschappij, langzaam toe naar de veranderingen die, mede door de corona-crisis, nu in rap tempo plaatsvinden.
Weg té korte rokjes, hallo broeken!
Bij luchtvaartmaatschappijen zoals Aer Lingus mogen vrouwelijke werknemers eindelijk sinds begin 2020 een broek dragen. De uniformen zien er nog steeds erg mooi uit. Andere luchtvaartmaatschappijen zullen spoedig volgen want de trends in de ‘gewone’ wereld hebben wel degelijk invloed op de uniformen van deze ondernemingen. Per luchtvaartmaatschappij verschilt dit wel enorm. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen zijn er nog strikte regels ten aanzien van make-up, gewicht/maten, en tatoeages etc. Aileen heeft dit allemaal overzichtelijk en leuk opgeschreven in haar boek en omarmt iedere positieve verandering in deze wereld.
Aileen Out & Cliff Muskiet
Cliff Muskiet is een expert in de wereld van uniformen voor de luchtvaart. Hij is zelf purser van de KLM en is verzamelaar van stewardessenuniformen. Inmiddels heeft hij de grootste verzameling ter wereld en veel kennis. Vele hoofdstukken zijn in interview-stijl opgezet waarin Aileen met Cliff de diepte in duikt. Dit leest gemakkelijk en prettig. Het enthousiasme van beiden is groot en werkt aanstekelijk. Zij zijn niet alleen enthousiast over de uniformen maar ook kritisch. Zo zijn er verhalen over ziekmakende stoffen waar de uniformen van zijn gemaakt en heeft Aileen in 2009 via Prettybusiness en een interne memo van Qatar Airways naar buiten gebracht waarin discriminerende kledingvoorschriften werden beschreven. Het artikel werd een rel op Sociale Media en geplaatst in vijf kranten. De voorschriften zijn inmiddels ingetrokken en Aileen heeft haar naam in de wereld van de werkkleding gevestigd!
Corona-tijden; veranderende tijden
In de laatste hoofdstukken praat Aileen over de corona-pandemie die grote invloed heeft gehad op de hele luchtvaart. Stewardessenuniformen werden ingeruild voor beschermende pakken. Hierin verschilden luchtvaartmaatschappijen van intensiteit. Bij Qatar Airlines liepen stewardessen en stewards bijvoorbeeld in witte beschermende pakken met mondmasker, handschoenen en veiligheidsbril. Dat dit een beangstigend gevoel bij passagiers teweeg bracht, mag duidelijk zijn. Air Asia maakte gebruik van rode pakken, de kleur die de uniformen normaal ook al hadden. Ook een leuk weetje: United Airlines liet mondmaskers maken van oude werkkleding (lang leve het recyclen!) en andere luchtvaartmaatschappijen lieten antibacteriële uniformen maken in samenwerking met wetenschappelijke bedrijven.
Op hoge hakken in de wolken en de toekomst?
Hoe de toekomst er van de uniformen van de wereld in de wolken uit zal zien, weet niemand. Maar Aileen houdt de veranderingen nauwlettend in de gaten. Het boek is een aanrader voor mensen die van mode en uniformen houden. Of van de luchtvaart.
De website Prettybusiness staat inmiddels in mijn favorieten opgeslagen. Want ik vind vooral de maatschappelijke ontwikkelingen heel interessant over dresscodes en werkkleding. Gaan we straks met zijn allen in onze homewear naar het werk? Of doen we weer aan ‘dressing-up’? Een leuke discussie op haar website: de joggingbroekgate in de Tweede Kamer.
Aileen houdt ons op de hoogte! Waarvan akte.