Uit liefde, meneer Tuschinski

‘Uit liefde, meneer Tuschinski’ is een historische roman van Tanya Commandeur en gaat, zoals de titel al doet vermoeden over de bioscoop magnaat Abraham Tuschinski en de liefde. De liefde voor theaters, entertainment, familie én een verboden liefde.

Tanya Commandeur

‘Uit liefde, meneer Tuschinski’, verscheen in 2017 en is één van de vier romans van Tanya Commandeur. De omslag van het boek is prachtig en illustreert meteen het gevoel van de ‘roaring twenties‘ en de Art Noveau-stijl. Het boek speelt zich grotendeels af in die jaren.

De liefde van meneer Tuschinski voor de theaterwereld

Het boek begint in het jaar 1912 wanneer Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz een bioscoop openen in Rotterdam. Abraham is een Joodse immigrant uit Polen en een ambitieuze zakenman. Met de steun van zijn vrouw Manja en zijn zwagers (en hun vrouwen) bouwt hij een imperium op van theaters in Rotterdam en Amsterdam.

De liefde van meneer Tuschinski voor zijn familie

Abraham werkt dag- en nacht maar houdt ook van zijn vrouw Manja, met wie hij groot verdriet deelt. In het verleden zijn zij hun twee jonge zoons aan tuberculose verloren. Een paar jaar later kregen zij hun derde zoon. Zij voedden Willy met veel liefde op maar Manja is wel overbezorgd. Jaren later heeft Willy ook belangstelling voor entertainment en vertrekt naar Amerika om daar een succesvolle regisseur te worden.

De liefde voor Jet

Abraham en Jet worden smoorverliefd op elkaar en beginnen een affaire. Jet is de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich. Dit komt aan het licht en de familie splijt uiteen. Hermann blijft voor Abraham werken maar spreekt hem nog uitsluitend via Hersch, die trouw blijft aan beiden. Jet en Abraham besluiten hun relatie te stoppen om de familie niet langer te kwetsen. Maar een paar jaar later laait de liefde weer op en de relaties binnen de familie verslechteren. Tot overmaat van ramp blijkt dat Willy ernstig ziek is en weer terug komt uit Amerika. Hij sterft aan longkanker en het verdriet is zó groot dat de liefde voor Jet langzaam naar de achtergrond verdwijnt doordat Abraham zijn vrouw Manja blijft steunen.

Grimmige tijden kondigen zich aan

Boven het verhaal over het zakelijke succes van de familie Tuschinski en de verboden relatie tussen Abraham en Jet, hangen donkere wolken. De Jodenhaat neemt rap toe en de Tuschinski’s krijgen het advies te vluchten naar het buitenland. De familie is echter verdoofd door het verdriet van de dood van Willy en wil ook de theaters niet in de steek laten. Dit blijkt een treurige inschattingsfout te zijn want ze worden wreed wakker geschud door het bombardement op Rotterdam…

‘Uit liefde, meneer Tuschinski…

Zonder al te veel te spoileren, kan ik alleen maar zeggen dat ik met tranen in mijn ogen het einde van het boek las. De bloeiende heide bij Westerbork, bekeken door de ogen van Jet en haar gedachten dat zij tenminste échte liefde heeft gekend, dat alles ontroerde mij zeer. En daarna het nawoord over het lot van de families Tuschinski, Ehrlich en Gerschtanowitz… intens triest.

De naam ‘Tuschinski’ zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn, nu ik de geschiedenis achter het theater ken. Een groot compliment aan de schrijfster die, zo waarheidsgetrouw mogelijk en in gemakkelijke taal, het verhaal op papier heeft gezet.

.

Meer historische romans: