AI recensies of authenticiteit – reacties

Een paar dagen lang explodeerde Boekrecensiesblog. Het artikel/blog over ‘Is dit een mens-recensie of een AI-recensies’ werd duizenden keren gelezen. Dit artikel was een update, het was al eerder in juli 2023 gepubliceerd, net als het artikel ‘Wat is het nut van een AI recensie?’.

Het artikel raakt een gevoelige snaar. Veel mensen zitten met AI in hun maag. Een handig hulpmiddel is het zeker (dat is inmiddels een feit) maar wat als het niet meer te onderscheiden is van écht? Echt in de zin van: door een mens geschreven.

Reacties:

Zie het bovengenoemde artikel.

Enkele auteurs reageerden met de opmerking dat zij er helemaal niets aan hebben. Een recensie van een tekstrobot is als plastic eten voor een foto. Een recensie heeft geen waarde als er geen feedback is of het boek niet eens is gelezen.

Lezers:

Het artikel kon duidelijker. Puntgewijs graag en in lijstjes.

Ja, daar zijn we zo langzamerhand wel aan gewend geraakt en dat leest zo makkelijk. Echter, dit had ik bewust niet gedaan. Dit om aan te geven hoe lastig het ‘verhaal’ is en ook omdat het oog van de lezer lijstjes bekijkt, snel door de tekst scrollt en: next...

Iemand reageerde: waarom dan wel een AI-afbeelding als logo voor Boekrecensiesblog? Dat is een goeie en die kritiek neem ik zeker mee.

En ook: tekstfouten en een dubbele alinea. Excuses hiervoor, dit is inmiddels aangepast.

Dank voor alle reacties en graag wijs ik nog even op dit artikel waarin een AI-recensie over het prachtige boek ‘Greenwood’ naast die van mij is geplaatst. Lees het verschil. Van deze roman is al veel gepubliceerd, dus voor een tekstrobot is het een eitje om alle recensies op Internet bij elkaar te schrapen en even in 3 seconden tijd een eigen tekst te produceren.

Prima toch? Een samenvatting van vele recensies?, ook die discussie was er met vrienden. Ja dat klopt, maar vergeet niet dat er van nieuwe boeken vaak nog geen enkele of maar een paar recensies online staan. En een samenvatting derhalve geen enkele waarde heeft als ‘recensie’.

Sterren, punten?

Een vraag: Geeft een tekstrobot ook sterren of waarderingen aan een boek? Hier had ik eigenlijk nog niet eens bij stilgestaan. Dit is wat ChatGPT zelf antwoordt:

Nee, een tekstrobot zoals ik geeft geen sterren of waarderingen in de vorm van punten aan een boek. Mijn taak is om informatie te verstrekken, vragen te beantwoorden en teksten te genereren op basis van de input die ik ontvang. Als je een beoordeling van een boek wilt, kan ik wel helpen met het formuleren van een beoordeling op basis van specifieke criteria die je hebt, of ik kan bestaande recensies en beoordelingen samenvatten die beschikbaar zijn op verschillende platformen.

Reacties/gastblog welkom:

Reacties zijn welkom. Maar voorlopig laat ik het hierbij. Ik heb nog een stapel boeken liggen om te lezen en recenseren. Aan de slag!

Mocht een auteur het echter leuk vinden om een artikel over ‘Boeken geschreven door AI’ te schrijven voor Boekrecensiesblog, dan is dit artikel/blog van harte welkom. Hier hebben we het nog niet over gehad…