Poot verhalen over de hond
‘Poot, verhalen over de hond’ is alweer een ‘oud’ boek geschreven door Midas Dekker, een Nederlandse bioloog, met eigen Wikipedia pagina, en een indrukwekkend oeuvre! En toch blijft ‘Poot’ een ontzettend leuk boek en dik de moeite waard. “Woef, woef, léés het lieve hondenmensen!”, aldus de hond van Marga.
Poot – luisterboek
Onlangs kwam ik ‘Poot’ weer tegen als luisterboek en heb deze meteen gelezen/geluisterd. (Dat blijft een rare keuze als werkwoord). Ik dacht, eens even kijken of het nog wel actueel is. Conclusie (nu al? Ja!) : dat blijft het boek zeker.
Het luisterboek wordt door Midas Dekker zelf ingesproken. Rustig, duidelijk en altijd op zijn bekende, beetje ironische manier van spreken. Maar wel eens soort ironie dat leuk is en niet sarcastisch.
Actueel?
Zeker! Vooral omdat er zo ontzettend veel honden en hondenmensen in Nederland zijn. Over het algemeen doet iedereen natuurlijk vreselijk zijn of haar best om voor de trouwe viervoeter te zorgen. Maar helaas zien we ook wel eens dat dit goed mis gaat. Meestal door gebrek aan kennis of het ‘aanvoelen’ van de hond.
Hoe denkt een hond, hoe reageert een hond, hoe IS een hond? Midas Dekker geeft prachtige voorbeelden waarbij hij ieder hoofdstuk begint over een ander ras, maar de verhalen niet specifiek over het ras gaan. De titels zijn meer metaforisch bedoeld.
Emotie
Eén verhaal over een hond, die werd achtergelaten in het bos, deed mij wel even huilen. Nu is huilen een erg groot woord, maar een traantje moest ik wel weg pinken. Het arme dier, zo ongelooflijk trouw aan zijn baas… En zo zijn er meer verhalen die emoties losmaken. Dit ondanks de vertel-manier van Midas Dekker, die volledig uitgaat van de ‘logica’ van de dieren en natuur, zonder al te veel emoties.
Juist dit maakt het boek interessant. Je denkt, als ervaren hondenmens, dat je alles wel weet. Maar zodra je deze verhalen leest ga je toch weer bepaalde aspecten anders bekijken.
Nog een voorbeeld: op een zeer aanschouwelijke manier leg Midas Dekker uit waarom een hond tegen íedere boom moet plassen die hij tegenkomt. Je wilt net lekker doorlopen, en ja hoor, snuf snuf, er met weer even een straaltje tegen de boom. Midas Dekker legt dit uit dor een situatie te schetsen waarin jezelf in een bekende omgeving loopt en ineens alle herinneringen of persoonlijke dingen weg zijn. Je herkent de omgeving wel, maar toch is het anders. Zo ook de hond: de geuren moeten weer gemaskeerd worden en de omgeving moet telkens opnieuw worden geïnspecteerd en gedefinieerd. MIJN omgeving, beste mensen en mede-honden. Hier was ik!
Top-cadeautje
Ik kan dit (luister-) boek iedere hondenliefhebber aanraden! Ook al is het al 20 jaar oud. Het blijft een erg leuk boek en ik durf te wedden dat zelfs de állerbeste hondenmens/hondenliefhebber er toch wel iets uithaalt dat ie nog niet wist!
Woef, woef!, zegt mijn hond. Achter de pc vandaan, we moeten aan de wandel.