Een leven – over Simone de Beauvoir

‘Een leven’ is een biografie die gaat over Simone de Beauvoir en gescheven door Kate Kirkpatrick. Het is een portret en een ode aan de Franse schrijfster en filosofe Simone de Beauvoir. In deze blog lees je ook een korte recensie over het boek ‘Niemand is onsterfelijk’ van de Beauvoir.

Literatuur en filosofie

In de wereld van de literatuur en filosofie is Simone de Beauvoir een bekende naam en staat deze vooral voor feministische gedachte en intellectuele ontwikkeling. Haar revolutionaire ideeën hebben de basis gelegd voor de moderne feministische beweging en haar literaire werk heeft velen geïnspireerd.

In 2020 verscheen het boek ‘Een leven’ van Kate Kirkpatrick, dat een diepgaand en realistisch portret schetst van de vrouw die niet alleen een schrijfster was, maar vooral een filosofe in hart en nieren. Dit boek biedt een unieke blik op het leven en de ideeën van Simone de Beauvoir en verdient zeker een plaats op de boekenplank van iedereen die geïnteresseerd is in filosofie en feminisme.

Feministe avant la lettre!

Simone de Beauvoir werd geboren op 9 januari 1908 in Parijs, Frankrijk. Ze groeide op in een welgestelde familie en studeerde filosofie aan de Sorbonne, waar ze Jean-Paul Sartre ontmoette. Met hem zou ze een levenslange relatie zou hebben. De Beauvoir schreef haar proefschrift over Leibniz en werd de jongste persoon ooit die een doctoraat in de filosofie behaalde aan de Sorbonne.

Haar filosofische denken ontwikkelde zich snel, en ze werd een van de belangrijkste figuren van het existentialisme*, een filosofische stroming die de vrijheid en verantwoordelijkheid van het individu benadrukte.

*= Existentialisme, existentieel denken, of existentiële filosofie is een filosofische stroming die de nadruk legt op de individuele existentie, vrijheid en verantwoordelijkheid van het individu in de wereld. Het richt zich op de vragen over het bestaan, de betekenis van het leven, en hoe individuen keuzes maken in een schijnbaar zinloze of absurd ogende wereld.

Existentialisten geloven dat mensen hun eigen betekenis in het leven moeten creëren door middel van hun acties, keuzes en persoonlijke ervaringen. Belangrijke figuren binnen het existentialisme zijn onder andere Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Simone de Beauvoir.

De vrouw Simone de Beauvoir

Kirkpatrick’s boek gaat vooral over de menselijke en vooral vrouwelijke kant van Simone de Beauvoir. Dit doet ze middels een onderzoek naar de persoonlijke brieven, dagboeken en notities van de filosofe onthult een kwetsbare en complexe vrouw. Ook heeft ze vele andere biografieën gelezen over Simone. Vooral de biografie van haar zusje Hèlène de Beauvoir wordt veelvuldig genoemd.

In maar liefst 60 pagina’s staan alle noten, verwijzingen en bronnen, achter in het boek.

Ups en downs

Je leest over de ups en downs van Simone de Beauvoir, haar relatie met Sartre en haar worsteling met existentiële vragen over vrijheid, ethiek en de rol van vrouwen in de samenleving. Dat Simone ook leed aan depressies en angsten, wist ik niet, maar gezien het tijdbeeld, de Tweede Wereldoorlog is dit goed voor te stellen. Sartre en alle andere mannen van 18-40 moesten ‘de oorlog in’. In Parijs beleefde Simone donkere tijden.

De Tweede Sekse

De Beauvoir was een voortrekker van het feminisme en haar beroemde boek “De Tweede Sekse” wordt beschouwd als een van de fundamentele werken in de feministische literatuur. Ze betoogde dat vrouwen niet van nature inferieur waren aan mannen, maar dat ze werden onderdrukt door sociale en culturele structuren. Haar ideeën hebben de weg geplaveid voor de feministische beweging en hebben bijgedragen aan de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen.

Kirkpatrick benadrukt echter ook de complexiteit van Simone de Beauvoir’s opvattingen over feminisme. Simone dacht veel na en vooral over de rol van vrouwen. Ze een voorstander was van de emancipatie van vrouwen, maar ze leefde in een tijd waarin de traditionele genderrollen de norm waren. De Beauvoir worstelde met de spanning tussen haar persoonlijke verlangen naar onafhankelijkheid en haar liefde voor Sartre, een man die soms als dominant en egoïstisch werd gezien.

Even doorlezen:

Deze interne conflicten worden door Kirkpatrick op duidelijke manier belicht. Het eerste hoofdstuk is hier min of meer al een samenvatting van. Over dit hoofdstuk was ik niet zo enthousiast en het moedigt niet aan om het boek te gaan lezen.

Maar hierna komen we in de hoofdstukken van het opgroeien van Simone en haar studententijd. Dit vond ik erg mooi geschreven en naarmate je verder komt in het boek ga je steeds meer begrijpen over en houden van Simone.

Aanrader!

Het werk van Simone de Beauvoir is tijdloos en is vooral nu actueel. Kate Kirkpatrick’s boek is een eerbetoon aan de erfenis van De Beauvoir en biedt een eerlijk en diepgaand portret van een van de meest invloedrijke vrouwen/denkers van de 20e eeuw.

Het is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de filosofie, feminisme en de zoektocht naar menselijke vrijheid en gelijkheid. Of in een interessante biografie die de diepte in gaat.

Niemand is onsterfelijk

Al op vrij jonge leeftijd las ik het boek ‘Niemand is onsterfelijk’ dat diepe indruk op mij heeft gemaakt. Zoveel zelfs, dat ik nog steeds vaak aan dit boek denk. Simone schrijft over een man die onsterfelijk is, en dat is geen mooi gegeven, maar een vloek. Ik kan dit boek iedereen HEEL STERK aanraden want het is ontzettend mooi en waardevol.

Zie je het boek ergens liggen bij de kringloop: laat het vooral niet liggen! Het is een collectors item!

p.s.: ‘Niemand is onsterfelijk’ (eerste drukken) is hetzelfde boek als ‘Alle mensen zijn sterfelijk’ (latere drukken).

Verhalen/films zoals ‘Highlander’ en andere boeken zijn vaak gebaseerd op dit boek van De Beauvoir.

Het verhaal:

Het verhaal gaat over de de veertiende-eeuwse Italiaanse edelman Fosca, die niets liever wil dan de wereld overheersen en daarom een onsterfelijkheidselixer drinkt. Hij ontdekt dat zijn onsterfelijkheid echter meer nadelen dan voordelen heeft. Hij maakt zoveel dingen mee, in roerige tijden dat hij er steeds minder de zin van inziet. Oorlog-vrede-oorlog-vrede, het is een continue stroom waar geen einde aan lijkt te komen. De periode over de Franse Revolutie is meesterlijk beschreven.

De ambitieuze actrice Régine, ontmoet Fosca ontmoet in de twintigste eeuw. Hij vertelt haar zijn verhaal wat zij natuurlijk in eerste instantie niet kan geloven. Régine is later erg onder de indruk en bijna jaloers op Fosca. Tot ze erachter komt dat hij helemaal niet meer kan genieten, lief hebben, leven… Fosca blijft alleen over, in een nachtmerrie die ‘onsterfelijkheid’ heet.

En de grote vraag die Simone de Beauvoir middels dit verhaal aan de lezer stelt is: als het leven geen einde heeft, heeft het dan wel zin?

Meer boeken over het eeuwige leven: