Cormac McCarthy R.I.P.

Op 13 juni .j.l.is de Amerikaanse auteur Cormac McCarthy overleden. Hij werd 89 jaar en heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan.


“Wanneer wij en al onze werken verdwenen zijn, tezamen met iedere herinnering eraan en ieder machinerie waarin die herinneringen kan worden geregistreerd en opgeslagen, en wanneer de aarde niet eens meer dan een smeulende sintel is, voor wie is dat dan een tragedie?”

Een toepasselijke zin uitDe passagier, McCarthy’s laatste boek (dit boek is samen met ‘Stella Maris’ een tweeluik, geschreven en uitgegeven in 2022).

Marga had, net nadat zij dit tweeluik had gelezen, nog tegen ons gezegd: dit leest als zijn afscheidsboek. En gisteren hebben we dan ook het nieuws ontvangen dat de Amerikaanse auteur is overleden.

Voor degene die graag meer willen weten over deze auteur, heeft Marga een blog geschreven genaamd “Amerika door de ogen van Cormac McCarthy”. We kunnen een beetje zeggen dat zij onze McCarthy-expert is. 

‘Zodra je zijn boeken gaat lezen, is het alsof je een emmer met drek over je heen krijgt. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Het zijn stuk voor stuk gruwelijke romans, maar tegelijkertijd ook gruwelijk mooi.’

Cormac McCarthy: een cult-schrijver

Amerika zal een héél grote auteur én criticus gaan missen. (aldus Marga)

Lysanne schreef over het boek en de verfilming “The Road .

The Road’ neemt ons mee op een angstaanjagende reis van de weg naar de kust. Tijdens het verhaal vinden vader en zoon af en toe een huis of komen ze iemand tegen. Hoe kan je dan een boek schrijven met meer dan 200 pagina’s? McCarthy krijgt dit voor elkaar door de lezer een gevoel en een uitgebreid beeld te geven van hoe het moet zijn om te leven in een dystopie waarin de mensheid en de wereld zo veranderd is. Hij beschrijft het landschap (of wat daarvan over is) uitvoerig en zo nu en dan zijn er ook flashbacks en verhalen van de vader.


Zie ook: ‘Al de mooie paarden’ boek en film!