Stof tot zwijgen
In ‘Stof tot zwijgen’, geschreven door Mariska Tjoelker blijf je als lezer tot de laatste letter geboeid. Prachtig en tragisch tegelijk, ondanks dat ‘Stof tot zwijgen’ een roman is, kan dit verhaal over de Tweede Wereldoorlog waargebeurd zijn. Geïnspireerd door textielfabrieken in Twente met een rijke Joodse geschiedenis.
Jan Warrink
Jan Warrink is de hoofdpersonage in ‘Stof tot zwijgen’. Zijn leven is de rode draad en begint in 1900 tot 1992. Zijn vader is de hardwerkende knecht van de familie Goedmoedt. De Joodse familie Goedmoedt heeft een textielfabriek in Enschede. Hun dochter Sara speelt veel met de jonge Jan Warrink totdat zij het niet meer gepast vinden om met elkaar om te gaan.
Jan en Sara een ingewikkelde liefde
Er is geen ontkomen aan, de liefde tussen Jan en Sara heeft zich in hun kindertijd ontwikkelt en komt later tot uiting. Dit tot ongenoegen van de familie Goedmoedt. De vooraanstaande Joodse Sara met een wever, werkend in de textielfabriek geeft stof tot zwijgen. Als Sara zwanger raakt van Jan, kan niemand meer om hun liefde heen en trouwen Jan en Sara. Samuel wordt geboren en groeit op tussen twee culturen.
Tweede Wereldoorlog
In ‘Stof tot zwijgen’ wordt het leven verteld van Jan Warrink voor en na de Tweede Wereldoorlog. Dit speelt een belangrijke rol wat van generatie op generatie van invloed is op het leven van de familie Warrink. Julia is de dochter van Samuel en gek op opa Jan. Julia studeert geschiedenis en duikt in het leven van haar voorouders. Door deze zoektocht komt ze erachter dat ze van Joodse voorouders afstamt en zij bijna allemaal zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog, net als haar oma Sara. Verklaart dit het altijd nukkige gedrag van haar vader Sam?
Stof tot zwijgen prachtig historisch en eigentijds roman
‘Stof tot zwijgen’ is prachtig geschreven, het verspringen in de tijd wanen je in de periode waarin het wordt geschreven. Julia die op haar manier de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog ervaart in de jaren ’90 is zo goed gedaan en maakt het mogelijk drie generaties te beschrijven en de invloed van WO2. Ten slotte een absolute aanrader tot de laatste letter!