Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Veel mensen hebben de wens om hun eigen levensverhaal op papier te zetten. Misschien voor de verkoop, misschien voor familie of misschien gewoon voor zichzelf. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Brenda van Es besloot om vanuit Spanje, volgens haar zelfontwikkelde schrijfmethode, het hele jaar door schrijfcursussen te geven en mensen te helpen hun eigen levensverhaal op te schrijven.

Structuur

Dit boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’ is een uitgestoken hand om stapsgewijs de structuur van jouw boek te vormen. Ga je mee?

Brenda van Es ontwikkelde de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. En dat is wat door het hele boek te lezen is. Zonder structuur is een levensverhaal al gauw een wirwar van herinneringen waar een buitenstaander geen touw aan vast kan knopen. En dus is het handig om volgens bepaalde stappen te werken en in alles wat je schrijft structuur aan te brengen. Brenda van Es neemt je in haar boek ‘Zo doe je dat: je levensverhaal schrijven’ echt aan de hand en vertelt stap voor stap hoe je jouw verhaal op papier krijgt.

Hoe gebruik je dit boek?

Een van de moeilijkste vragen aan het begin van het schrijven, maar het is een heel fundamentele vraag: waar gaat je boek over? Dat antwoord is zo simpel nog niet. In dit hoofdstuk ga je direct praktische dingen doen om dit helder te krijgen. Op naar het volgende haakje voor het schrijven van je boek.

Elk hoofdstuk heeft een korte inleiding waarin Brenda van Es uitleg wat er in dat hoofdstuk behandelt gaat worden. Daarna legt ze met vele duidelijke voorbeelden uit waarom dit onderdeel zo belangrijk is voor je verhaal. Aan het eind van het hoofdstuk krijg je een opdracht, die je meteen kan toepassen op jouw levensverhaal. Het is belangrijk alle stappen in de goede volgorde te volgen, anders mis je het doel van deze lessen. Dit klinkt misschien een beetje streng, maar het klopt wel.

Opdrachten

Misschien is het nodig een tijdstip te plannen om dit te doen, zodat je eventjes alleen bent. Zet in elk geval ook je telefoon uit. Als je het prettig vindt, zet je een wekkertje, bijvoorbeeld op 30 minuten. Zorg dat je ergens bent waar niemand of iets iets van jou verlangt.

De opdrachten aan het eind van het hoofdstuk zijn zo praktisch dat je ‘zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’ naast je laptop kunt leggen terwijl je jouw levensverhaal schrijft. Dit boek is geen uitleg of handleiding die je leest voor je begint met schrijven. Als je alle opdrachten meteen uitvoert, heb je aan het eind van dit boekje je eigen levensverhaal op papier staan. Hoe mooi is dat?!

100 jaar na vandaag

De stappen om tot structuur te komen heb je doorlopen, de schrijftrucs zijn uitgelegd, je bent gewaarschuwd voor de moeilijkheden die je onderweg tegen gaat komen. nu is het aan jou.

Brenda van Es volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam. In 2013 richtte ze ‘100 Jaar Na Vandaag’ op en vertrok naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven. In het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’ komen veel voorbeelden voor van cursisten die naar Spanje kwamen om hun verhaal op papier te zetten.

Uiteindelijk zal je levensverhaal uit jezelf moeten komen, maar dit boek geeft absoluut de structuur die je misschien nodig hebt om van jouw boek een succes te maken. Of dit nu een autobiografie, een familiegeschiedenis of een biografie is.