Waan je in Italië met De prosecco dagboeken

Wineonheels

De razend populaire influencer Wineonheels vlogt over wijn en gezond eten, gekleed in de mooiste designer outfits en haar kenmerkende hoge hakken. Miljoenen mensen over de hele wereld bekijken haar vlogs. Het hele leven van Helena draait dan ook om het maken van prachtige beelden op beeldschone locaties. Maar het leven van een influencer is ook zwaar. Na een relatiebreuk met blijft ze met een brandende kinderwens alleen achter. Helena besluit in het vliegtuig te stappen en vertrekt naar Italië, om in een totaal andere omgeving verslag te doen over de allerbeste prosecco.

Al snel wordt Helena daar voor één man gewaarschuwd; Alberico Brunatoni, die in streek bekend staat als ‘Il prosecco dittatore del mondo’; de prosecco-dictator. Brunatoni heeft deze bijnaam gekregen vanwege zijn controversiële manier van wijnoogsten. Deze staat lijnrecht tegenover de traditionele wijze van de andere wijnboeren in de regio. Daarbij heeft zijn echtscheiding hem alleen nog maar harder, afstandelijker en onbuigzamer gemaakt.

Als de wegen van Helena en Alberico elkaar kruisen en Helena kritische vragen durft te stellen over zijn controversiële werkwijze, spatten de vonken er dan ook op meer dan één manier vanaf. 🙂

Waan je in Italië

Liefhebbers van Italië kunnen hun hart ophalen bij het lezen van ‘De prosecco dagboeken’. Van Gessel weet op indrukwekkende wijze de oh zo herkenbare Italiaanse sferen neer te zetten. En niet alleen de sfeer, maar ook de Italiaanse personages in het boek komen goed uit de verf. In Helena kon ik mij niet zo goed verplaatsen, wat het lastig maakte om goed in het verhaal te komen. Achteraf denk ik dat de oorzaak misschien wel deels ligt in het feit dat haar en mijn wereld natuurlijk mijlenver van elkaar vandaan liggen. Al kan ik me goed voorstellen dat het leven van een influencer van dat formaat absoluut niet over rozen gaat.

Ook mooi is de diepte die Van Gessel het verhaal weet te geven doordat beide hoofdpersonages voldoende persoonlijke ruimte krijgen. Hierdoor zie je de twee gedurende het boek ook echt een persoonlijke groei door maken. Het einde van het verhaal voelde alleen wel ietwat gehaast en had van mij nog wel iets uitgebreider uitgewerkt mogen worden. Misschien is dat ook juist wel omdat ik geen genoeg kon krijgen van de heerlijke Italiaanse sfeer die zo goed wordt neergezet. Al met al is ‘De prosecco dagboeken’ een heerlijke feelgoodroman. Met name voor de liefhebbers van Italië, de Italiaanse cultuur en uiteraard de Italiaanse prosecco.

Meer feelgoodromans op Boekrecensiesblog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *