Vijf stappen van jou

Vijf stappen van jou is een mooie samenwerking tussen Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis. Deze Young Adult over liefde in het ziekenhuis is emotioneel, positief en confronterend. Met een vlotte schrijfstijl word je in de levens van Stella Grant en Will Newman meegenomen. Een echte pageturner!

CF

Ik vraag me vaak af hoe het zou zijn om zulke gezonde longen te hebben. Zo vol van leven. Ik adem diep in en voel hoe de lucht zich een weg door mijn lichaam worstelt.

Stella Grant heeft CF: Cystic Fibrosis, oftewel taaislijmziekte. Voor de zoveelste keer ligt ze in het ziekenhuis en moet ze een belangrijke en mega leuke trip met school afzeggen. Tegen haar ouders zegt ze dat ze verkouden is en daarom naar het ziekenhuis gaat, maar eigenlijk heeft ze koorts en kan haar lichaam de ziekte even niet alleen aan. Stella is kind aan huis in dit ziekenhuis, en vindt het ook heerlijk om haar ziekenhuisvrienden weer te zien.

Will

Ik open de deur naar mijn kamer en zie dan tot mijn verbazing Stella staan. Ze staat met haar rug tegen de muur aan de overkant van de gang. Na mijn acrobatische stunt van gisteren had ik verwacht dat ze minstens een week uit mijn buurt zou blijven. Ze draagt wel vier mondmaskers en twee paar handschoenen, haar vingers strak om de kunststof leuning aan de muur geklemd.

Maar dan leert Stella, in vijf stappen van jou, Will kennen. Wil heeft ook CF, maar ook B. cepacia. Deze bacterie is voor mensen met CF zo’n beetje een doodvonnis. Stella en Will zullen altijd minimaal 6 stappen van elkaar vandaan moeten blijven, anders wordt Stella mogelijk ook besmet met B. cepacia.

Liefde

We glimlachen naar elkaar. Er zijn duizenden redenen om het niet te doen, maar nu ik zo naar haar kijk, voel ik dat ik verliefd op haar word.

Hetgeen niet mag gebeuren, gebeurt uiteraard toch. Will en Stella worden verliefd. En toch is ‘vijf stappen van jou’ geen romantisch verhaal zoals je het gewend bent. Meteen dacht ik: ze vinden vast wel een manier om samen te zijn. Maar wat als samenzijn de dood van een van hun beiden wordt? Wat zetten ze op het spel door hun liefde een kans te geven?

‘Vijf stappen van jou’ vond ik een ontroerend verhaal. Hoewel het fictie is, zijn er veel jongeren die deze ziekte hebben en dagelijks leven met de uitdagingen die erbij horen. De liefde tussen Stella en Will, en de manier waarop zij er uiting aan proberen te geven, vond ik erg mooi en emotioneel. Ik vind het dan ook meer dan terecht dat hier een mooie film van is gemaakt: five feet apart. Ik kijk zelden tot nooit films nadat ik het boek heb gelezen (soms wel andersom), dus die behoefte heb ik nu ook niet. Maar als de film half zo goed is als het boek, zal het een mooie tranentrekker zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *