Transformers – Claes Iversen

Claes Iversen is een in Nederland woonachtige modeontwerper van Deense afkomst. Iversen heeft maar liefst 7 mode-onderscheidingen op zijn naam staan vanaf 2005. Daarnaast is Iversen ook een schilder en interieur ontwerper. Uitgeverij Waanders gaf zijn boek ‘Transformers’ uit.

Transformers

Bij ‘Transformers’ denk ik, als moeder van een zoon, natuurlijk onmiddellijk aan vroeger; aan het speelgoed waarmee hij uren zoet was. Rare figuren die van robots in auto’s veranderden of andere wezens. De verhalen die erbij vertelt werden kan ik me niet meer herinneren, de spectaculaire metamorfoses wel. Super, vet, gaaf en cool… enzo.

Zo ziet ook de cover van het boek er een beetje uit. Het is van dat materiaal waarin de afbeelding verandert naarmate het licht er anders op valt. Nóg langer geleden had ik zelf van die kaarten. Het konijntje keek me óf lief aan, of hij of zij knipoogde naar mij.

Terug naar het boek. De cover is een stukje kunstwerk ansich en ik merk dat ik er vele malen lang naar heb gekeken. De kleding van het model verandert van extravagant naar nóg extravaganter.

Natasja Admiraal

De tekst uit het boek is van modejournaliste Natasja Admiraal. Die naam ben je op deze website vast al een paar keer tegengekomen. dat klopt want zij schreef zelf deze boeken:

Beiden boeken heb ik met veel plezier gelezen omdat vooral de teksten zo humoristisch, informatief en vindingrijk zijn.

Claes Iversen

Dit boek heeft een serieuze toon qua teksten en is informatief als je van mode en trends houdt. Daarnaast zijn de foto’s vooral om je over te verwonderen. Het is, zoals de cover ook al verraadt: vooral héél extravagant en creatief. Hoe komt een modeontwerpers aan zijn inspiratie? Dit is het centrale thema van het boek.

Lijn, beweging, kleur en volume worden uitgewerkt middels één pagina tekst en daarna een reeks foto’s. De foto’s zijn allen van kleuren, structuren, details, geometrische patronen en van de kleding op een stilstaan model die frontaal op de pagina staat.

Voor het eerst in zijn carrière ontwikkelde hij een collectie waarbij hij nu eens niet vertrok vanuit een inspiratiebron of moodboard. In plaats daarvan stelde hij van tevoren een manifest op met regels en kaders om binnen te ontwerpen, getiteld Transformers. Transformers is de meest conceptuele collectie van Iversen tot nu. Compleet anders dan zijn eerdere werk; het is één grote verkenning van compositie, vlakverdeling en lijnvoering, uitgevoerd met de precisie van couture.

(begeleidende tekst)

Transformers?

Waar komt nu precies de titel vandaan? Hier kom je al gauw zelf achter maar is ook aangegeven op de achterflap van het boek. We zien namelijk vijf bekende kledingstukken transformeren tot spectaculaire silhouetten.

Aanrader?

Het duurt wel weer een tijdje voor we met kadotips voor de Kerstdagen komen, maar onthoud dit boek maar. Voor wie van kunst, mode of cultuur houdt is dit een schot in de roos. En geen rib uit je lijf, dat scheelt ook.

Het boek is te koop via deze link: Transformers – Waanders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *