Stoner – het luisterboek

Over de klassieke roman van de Amerikaanse auteur John Williams (1922-1994) is al erg veel geschreven. De roman uit 1965 ontving de prijs ‘Waterstones Book of the Year’ en de verfilming is in de maak, maar nog niet uitgekomen. Het luisterboek is uitgekomen in 2018 en hierover gaat deze recensie.

Luisterboek

Met enige regelmaat lees ik ‘luisterboeken’ of luister ik naar ‘leesboeken’. Ondanks dat het niet echt lézen is, zijn luisterboeken inmiddels populair bij een breed publiek.

Hierover schreven we al eerder: Luisterend lezen is het nieuwe mindfulness.

Echter of een luisterboek bevalt of niet, hangt enorm af van de stem van de voorlezer. Meestal is deze goed gekozen en past het goed bij het boek. Soms is het helaas een misser en haak je al snel af. In het geval van dit boek ‘Stoner’, is mijn enthousiasme heel groot.

De voorlezer

De stem, die deze roman voorleest, is de stem van Jan Donkers. Tot mijn grote verbazing wordt zijn naam niet op Bol.com vermeld. Dit vind ik volkomen onterecht want Jan Donkers leest deze prachtige roman zó mooi voor dat ie alleen maar nóg mooier wordt!

Zijn stem en manier van voorlezen is rustig, heeft een zeer aangenaam ritme en past precies bij het leven van Stoner als docent op een universiteit rond de eeuwwisseling. Jan Donkers leest langzaam voor, een beetje donker en met veel rustpauzes die je als lezer/toehoorder de tijd geeft alles goed in je op te nemen. Een paar hoofdstukken, die je wellicht een beetje langdradig zult vinden, worden door Jan Donkers levendig voorgelezen. Het verhaal is echter ook heel treurig maar Donkers leest dit perfect voor, door de juiste toon te vinden.

John Williams

Maar natuurlijk is het vooral de auteur die dit boek tot een klassieker heeft gemaakt. Van John Williams las ik onlangs ‘Butcher’s Crossing’ waar ik erg van onder de indruk was. Dit boek gaat over het Wilde (wrede) Westen van Amerika en specifiek over de afslachting van de bizons voor commerciële doeleinden. Toen ik meer over de auteur wilde weten, las ik dat zijn oeuvre maar klein is en de boeken totaal verschillend zijn qua verhalen.

Stoner

De cover van Stoner toont het prachtige gezicht van een oude man. Ik zag er op een één of andere manier een oude cowboy in, waarover ik las in Butcher’s Crossing. Dat bleek dus een vergissing want de verhalen van John Williams zijn inderdaad totáál verschillend qua onderwerp. Stoner is een ‘universiteitscampus-novel’, zoals deze ook wel wordt genoemd in een paar recensies. Het verhaal speelt zich geheel af op een universiteit in Amerika van rond de eeuwwisseling tot vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Prachtig verhaal!

Vele samenvattingen over de roman Stoner zijn er te vinden op Internet. Daarom laat ik het bij een zeer korte samenvatting:

William Stoner is een boerenzoon die aan het einde van de negentiende eeuw is geboren. Zijn ouders zijn arm en werken hard. Zijn vader heeft echter zijn leven lang gespaard om zijn zoon naar een universiteit te kunnen sturen waar hij landbouw zal studeren en hopelijk de boerderij van zijn vader zal overnemen. Maar William kiest hij voor een carrière als docent Engels op de universiteit. Hij trouwt een bankiersdochter maar dit huwelijk is erg ongelukkig. Het mist iedere vorm van genegenheid doordat de vrouw Edith nogal kil en hysterisch van aard is. Ze krijgen een dochter maar dat maakt hun huwelijk er niet beter op. En dan wordt Stoner verliefd op een student. Dit wordt echter bekend en hij zal moeten kiezen tussen de liefde en zijn loyaliteit naar de universiteit.

Aanrader – luisterboek?

Dit (luister-)boek is een absolute aanrader! Ik heb slechts één opmerking. Het nawoord heeft in mijn ogen geen enkele toegevoegde waarde. Ik vind het zelfs een beetje afbreuk doen aan het boek. Sla die dus maar over en klap het boek dicht na het laatste hoofdstuk. Of druk op het stopknopje…

Soms is je eigen gevoel over een boek belangrijker dan een beschouwing in het nawoord. Dit boek biedt veel stof tot nadenken en het is beter om dat zelf te doen.

Blogs genoemd in deze recensie: