Stofferen kun je leren

Nu we toch creatief bezig zijn… ook hélemaal in is het om oude meubels op te knappen! Dat klinkt nu niet bepaald als een gemakkelijk hobby of creatieve bezigheid, maar het is ook niet onmogelijk. Stofferen kun je leren, echt waar!

Stofferen en restaureren

Het vinden van oude spullen of meubels en die een grondige metamorfose geven, is sinds de afgelopen jaar een helemaal trendy. Enerzijds door tv-series zoals ‘The Repair Shop’ en programma’s over pandjeswinkels, container-opkoop en ‘Kunst of Kitsch’. Anderzijds door de inflatie en de gedachte/intentie om duurzamer te leven.

Lekker hip onder de jeugd en ook andere leeftijdsgroepen, struinen we steeds vaker rommelmarkten, garage-sales en kringloopwinkels af op zoek naar schatten of oude, versleten spullen die na een flinke opknapbeurt schatten zullen zijn.

Stofferen kun je leren

En zo ook ik. Aangezien ik handig met naald en draad (ahum, naaimachine…) ben, vroeg onlangs de fotograaf Erik Bolding aan mij of ik een oud versleten bankje uit zijn studio wilde meenemen om op te knappen. Uiteraard sputterde ik tegen want zoiets had ik nog nooit gedaan en het is nu niet bepaald dat je zo’n bankje even onder de naaimachine legt en je een mooi opnieuw bekleedde bank te voorschijn tovert.

Een uitgebreide foto-tutorial verschijnt over een paar weken op Budgetstoffen-blog waar de mooie canvas print stof vandaan komt.

Eerst de theorie

Maar gelukkig zijn daar boeken. Hierin leerde ik alles over stoffen, gereedschap en technieken. ‘Een kind kan de was doen’ zal ik niet snel zeggen, maar geloof me, het viel allemaal reuze mee. De meeste boeken bieden stap-voor-stap aanwijzingen en vooral veel leesplezier. Bovenstaand boek is precies bedoeld voor de doe-het-zelver die geen professionele stoffeerder of meubelmaker is.

Een aanrader, al is het maar om de mooie voorbeelden en de inspiratie die je uit het boek haalt.

Bankje af!

Het bankje is af en begint aan een nieuw leven in de fotostudio van Erik Bolding.

En ik? Slecht één blauwe vinger rijker, ga ik het zeker nog een keer doen want oude meubels opknappen is hartstikke leuk om te doen. In de schuur staan nog twee stoelen die eigenlijk met grofvuil zullen meegaan. Maar nu ik toch bezig ben, denk ik dat ik nog een poging waag en de twee stoelen ga omtoveren tot … twee bruikbare stoelen!

Mochten er lezers die ook bezig zijn met ‘Repair Shop’ projecten, en dit graag delen met andere creatievelingen, of creabeaś in spé, laat het gerust weten want op SewingChanelStyle zal ik graag jouw foto’s en werkbeschrijvingen plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *