Reis mee naar de adelaar
Lilian Kluivers laat kinderen, en hun ouders, laagdrempelig kennis maken met sjamanisme en krachtdieren in haar boek ‘Reis mee naar de adelaar’. Niet zweverig maar gebruikmakend van de, van nature aanwezige, fantasierijke geest van kinderen. Visualiseren voor beginners, kun je wel zeggen.
Droomreizen
Elke droomreis begint bij jouw eigen boom. Daarom is de allereerste stap, dat je die boom gaat zoeken.
Stapje voor stapje leert een kind, door middel van reis mee naar de adelaar, zich open te stellen voor zijn of haar krachtdieren. Elk hoofdstuk is een droomreis naar een ander krachtdier, passend bij het sjamanisme. Maar elke droomreis begint op dezelfde manier. Kinderen leren zich volledig te ontspannen en gaan in hun gedachten op zoek naar een bijzondere wereld.
Sjamanisme en krachtdieren
De wereld die we in dit boek opzoeken, onder die van ons, wordt in het sjamanisme ‘lower world’ genoemd. Dit is een plek waar je krachtdieren en andere gidsen kunt ontmoeten.
Sjamanen zijn wijze mannen of vrouwen die via droomreizen contact kunnen maken met bijvoorbeeld krachtdieren. De wereld die in dit boek bezocht wordt is een veilige plek, waar alle wezens het beste met je voor hebben en altijd de waarheid spreken. Krachtdieren zijn beschermers. Elk dier geeft je op zijn eigen manier bescherming en kracht. Sommige mensen hebben heel veel krachtdieren. Hoe meer krachtdieren je hebt, hoe sterker en gelukkiger je je voelt.
Lekker slapen
Je leert droomreizen maken, waar en wanneer je maar wilt. En misschien is je droom wel zó fijn, dat je vanzelf in slaap valt en lekker verder droomt.
Toen ik begon met het lezen van dit boek, had ik mijn twijfels. Heel spiritueel ben ik niet. Mijn eerste gedachte was dan ook: dit is vast heel zweverig. Maar het tegendeel is waar. Na het lezen van de eerste bladzijde besloot ik om mijn eigen kinderen (vier en zeven jaar) als proefpersonen te gebruiken. Elke avond lazen we voor het slapen gaan één verhaal over een krachtdier. En ze vonden het geweldig! ’s Middags vroegen ze al naar welk dier we die avond zouden reizen.
Aan het begin van elk hoofdstuk gingen ze er goed voor klaarliggen. Kussen goed, deken lekker warm, knuffels naast zich. Zelfs mijn heerlijk drukke zoon van zeven jaar oud ging lekker liggen en sloot zijn ogen.
Zoon (7): Ik vond het een leuk boek omdat ik er rustig van werd en soms zelfs bijna in slaap viel. Ik heb nog maar één keer een nachtmerrie gehad.
Zoon (4): Ik vind het boek leuk omdat het over allemaal dieren gaat.
Voor elk kind is dit dus een heel prettig boek. Iedereen haalt er weer wat anders uit, passend bij zijn leeftijd. Het voelt een beetje als meditatie of een lekkere ontspanningsoefening. Zo voor het slapen gaan is naar ons idee het perfecte moment voor dit mooie boek.