‘Als we samen’ van Toon Tellegen

Soms heb je boeken die je doen denken aan het verleden. Zo ook het nieuwste boek(je) van Toon Tellegen.
‘Als we samen’ neemt mij mee naar de middelbare school waar mijn Franse lerares elke ochtend begon met een kort dierenverhaal. Dit boek zou dan ook perfect voor haar zijn.

Dieren vertellen ons

In 95 pagina’s lezen we korte verhalen, korte avonturen, van diverse dieren. Veelal komen deze dieren terug in latere verhalen. De egel die zich best eenzaam voelt, de eekhoorn die wil reizen maar toch niet, de dieren die van dansen houden.

Niet lang daarna dansten ze, in het donker, op doffe muziek die diep uit hun hart kwam. En als ze hadden kunnen gloeien en van licht hadden gehouden, dan hadden ze gegloeid en vol bewondering naar elkaar gekeken. Maar ze gloeiden niet. Ze dansten. Met hun ogen dicht.

Pagina 19 uit “Als we samen” van Toon Tellegen

Samen is niet alleen

In de tijden van corona kan het soms fijn zijn om even iets anders te lezen. Uitlopende thema’s met als één hoofdthema als we samen… Als we samen dansen, als we samen zijn, als we samen nadenken, als we samen en ga zo maar door. Hoe actueel is het om ergens samen door heen te komen. Als we maar samen zijn en kunnen genieten van de kleine dingen.

Menselijke gevoelens

Toon Tellegen staat bekend om zijn kinderverhalen, proza en vooral dierenbundels. Het boekje is voor volwassenen, maar deze kan makkelijk gelezen worden met kinderen.


Elk dier heeft gevoelens net als de mens eenzaamheid, gezelligheid en hoop op betere tijden. Toon Tellegen heeft dit prachtig beschreven en het geeft je een fijn gevoel de verhalen te lezen. Of er nu een diepere boodschap in zijn verhalen schuilt betwijfel ik, maar dat geeft niet. De verhalen zijn lekker leesbaar en het gevoel van samenhorigheid is een fijne gedachten in tijden waarin we toch erg op onszelf zijn aangewezen.

De boeken van Toon Tellegen ogen altijd vrolijk en aantrekkelijk. Ze zijn ideaal om cadeau te geven aan vrijwel iedereen. Jong en oud en aan mensen die van thrillers, romans of non-fictie houden. Met zijn boeken sla je de plank nooit mis. Dat garandeer ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *