Quotum: Project Z

De aarde is te vol. Er zijn teveel mensen en er is te weinig plek voor ze om te wonen. De natuur wordt verdreven. En de Wereldraad vindt dat ze hier iets aan moeten doen: Er moeten mensen weg.
Marloes Morshuis schreef twee sciencefiction jeugdboeken over de overbevolking van de wereld. Voor jongeren van 12 tot 15 jaar zijn dit mooie diepgaande boeken, met een haast angstaanjagende gelijkenis met de normale wereld.

Quotum

Inmiddels waren er een paar miljoen slinkers in de Euro-Unie. De liefde voor hen was al snel bekoeld – en nadat presidentskandidaat Philip Foxen zijn koude vissenogen op slinkers had gericht, zelfs tot het vriespunt gedaald. er was geen ontsnappen aan.

De Wereldraad stelt een quotum in: een maximaal aantal inwoners per land. Dat betekent dat er mensen weg moeten en de Wereldraad heeft bedacht dat er mensen worden aangewezen als slinkers. Slinkers tellen maar voor een half mens mee, werken in slinkerdienst, kunnen niet naar school en krijgen weinig eten. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Axel en Tommy moeten vluchten als worden opgepakt. Ze komen er beetje bij beetje achter dat hun moeder in een verzetsgroep zat tegen de Wereldraad en tegen het quotum. Kunnen Axel en Tommy zichzelf in veiligheid brengen en de toekomst van de slinkers herstellen?

Werkelijkheid

Hij sloot zijn ogen en dacht aan de witte donswolk waarin hij toen twee nachten had geslapen, aan de kroonluchters in de eetzaal, de warme chocoladebroodjes bij het ontbijt, het getinkel van de glazen en vooral het gelach van zijn ouders. gelukkig hadden ze geen flauw idee gehad dat het hun laatste uitstapje was. twee maanden later werden ze in de slinkstand gezet.

Wat ik super sterk vind aan dit boek is dat het je aan het denken zet. De wereld is overbevolkt, daar is niks aan verzonnen. Wereldleiders hebben vaak meer macht dan gezond is en kunnen gemakkelijk beslissen over de toekomst van alle mensen op aarde. Maar de vraag is hoe ver ze daarin kunnen gaan. Wie weet raakt de wereld in de toekomst wel zo overbevolkt dat er besloten wordt dat er mensen moeten vertrekken. En wie hoort er dan bij de slinkers? Wie heeft het geluk om als volwaardig mens te mogen doorleven?

Tweede deel

‘We hebben een opdracht voor je,’ zei Rafael. De jongen ging wat rechter op zitten. In zijn felle ogen gloorde een streep nieuwsgierigheid, maar hij wist wel beter dan iets te vragen.

Marloes Morshuis heeft ook een tweede boek geschreven over de overbevolking van de aarde: Semper Sol. Ook hier heeft de Wereldraad een quotum ingesteld. De Axel en Tommy strijden weer tegen de Aardengelen, die achter het quotum zitten. Wat ik beide boeken sterk naar voren komt is dat je nooit zeker kunt weten wie je vrienden zijn, en wie je vijanden. Dit brengt een onzeker gevoel mee, wat zelfs als lezer merkbaar is. Wie kun je nog vertrouwen als de wereld je liever kwijt dan rijk is?

Realistisch

De ijselijke kreet drong door de open deuren van de schuur en bevroor alles: beweging, gepraat, gelach.

Quotum en Semper Sol zijn redelijk realistische sciencefiction jeugdboeken. Wel zijn het best dikke boeken, wat voor tieners soms een drempel is om uit te kiezen. Maar als ze eenmaal in dit boek zitten, weet ik zeker dat ze het kunnen waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *