‘Plankenkoorts’ lees je met een schaterlach en een traan

Het boek van Tamara Haagmans ‘De mooiste dag van je leven’ heb ik met veel plezier gelezen. ‘Plankenkoorts’ is het tweede boek dat ik van haar lees. In dit boek komt Mara voor moeilijke keuzes te staan. Durft ze haar hart te volgen?     

‘Beeldige’ humor 

Lezers die ook het boek ‘De mooiste dag van je leven’ van Tamara Haagmans hebben gelezen, weten dat ze beeldend en met veel humor schrijft. Gedetailleerde beschrijvingen nemen je mee in het leven van de hoofdpersoon.  Tamara haar creatieve en soms idiote verzinsels deelt ze pagina voor pagina met je. Heerlijk lezen met een lach op je gezicht!   

Niet alleen feelgood 

Naast humor en liefde, durft Tamara ook de moeilijkere dingen van het leven in haar boeken te benoemen. Zonder erom heen te draaien beschrijft ze in ‘plankenkoorts’ hoe een ziekte, die geen weg terug meer kent, in het leven van de hoofdpersonen onuitwisbare sporen na laat. Scherven van verdriet achterlatend in hun hart.  

Prima balans 

Ondanks deze heftige verhaallijn is balans tussen verdriet en humor prima. Daardoor blijkt maar weer dat humor en het volgen van je hart, je kunnen helpen om moeilijke tijden door te komen. Ook voor Mara, die op jonge leeftijd al moeilijke keuzes heeft moeten maken. Ze woont bij haar grootouders en heeft weinig contact met haar eigen ouders. Door de zorg voor haar oma en de winkel van haar opa, lukt het haar maar niet om haar droom te verwezenlijken. 

Stormloop in de winkel 

Wanneer er op een dag een ‘wilde’ groep mensen volledig losgaat op de tweedehands boeken afdeling in de winkel van haar opa, verandert alles. Waar is die stormloop goed voor? En wat is de echte intentie van Lucas die ineens wel geïnteresseerd in Mara is? En wat moet ze toch met haar ouders die voor een langere periode terug naar Nederland komen? Wanneer Mara bijna niet meer weet wie ze nog kan vertrouwen en hoe het verder moet met haar oma, blijkt de oplossing veel dichterbij te zijn, dan ze ooit had kunnen denken.  

Heb geduld en volg je hart 

Ook in deze feelgood roman blijkt dat luisteren naar je gevoel, eerlijk zijn en geduld hebben, de sleutels zijn tot geluk. Lange tijd heb je als lezer geen idee hoe dit verhaal precies gaat aflopen. Daardoor is het Tamara ook in ‘plankenkoorts’ gelukt je tot het einde geboeid te laten lezen. Met een schaterlach en een traan…  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *