‘Paarden vliegen businessclass’: dieren en mensen in het Midden-Oosten
‘Paarden vliegen businessclass’ is een verhalenbundel van Olaf Koens. De verhalen zijn non-fictie maar geschreven kun je lezen als fictie. Een zeer vermakelijk boek over het Midden-Oosten en bijzondere dieren.
Olaf Koens: schrijver en journalist
De meeste lezers zullen Olaf Koens misschien wel kennen. Hij is correspondent voor RTL Nieuws en is regelmatig in beeld op de televisie. Olaf Koens is ook een schrijver en dat kun je goed merken. Door middel van zijn verhalen maakt hij de feiten beeldend en prettig leesbaar voor de geïnteresseerden. Hij werd in 2015 voor zijn journalistieke werk uitgeroepen tot journalist van het jaar.
‘Paarden vliegen businessclass’ is zijn derde boek na de boeken ‘Oorlog en Kermis’ en ‘Koorddansen in de Kaukasus’ over Rusland en de Kaukasus.
Bijzondere dieren en culturen in ‘Paarden vliegen businessclass’
‘Paarden vliegen businessclass’ gaat niet alleen over paarden maar ook over bijzondere en gewone dieren zoals de torenvalk, de gier, de zebra-ezel, de baviaan, de beer en het varken (en nog meer dieren, dertien in totaal). Maar het boek gaat ook niet alleen over deze dieren maar vooral over de relatie tussen mens en dier in het Midden-Oosten. Is deze dan zo anders dan onze relatie met dieren? Ja wel degelijk, en dat blijkt uit alle verhalen die Olaf Koens ons presenteert.
Cultuur in het Midden-Oosten
Olaf Koens vertelt uitgebreid over de culturen in het Midden-Oosten, van extreme rijkdom tot pure armoede en van oorlogen tot de waarde van een mensenleven. De verhalen gaan vooral veel over familieverbanden, stamculturen en tradities van generatie op generatie, die niet verloren mogen gaan.
Voor ons zijn bepaalde situaties nauwelijks te begrijpen; zoals die van de torenvalk en de ooievaar. Deze vogels vliegen over een bepaalde regio, met een zendertje, en worden vervolgens gevangen en gearresteerd voor spionage. En dat dromedarissen statussymbolen zijn voor de rijke mensen in Qatar, is ook moeilijk te begrijpen. Tot je de verhalen van Olaf leest en van de ene verbazing in de andere verbazing valt.
Paarden vliegen businessclass
In Koeweit zijn paarden ‘booming’. Paarden worden namelijk voor torenhoge bedragen in Nederland gekocht en in de winter bereden in Koeweit. In de zomer komen ze echter weer terug vanwege de hitte in de Golfstaten. In Limburg blijven de paarden in training en mogen ze ook nog grazen in de groene weilanden. Niet alleen paarden worden ‘ingevlogen’ naar de Golfstaten, maar ook hooi, gras en zelfs houtkrullen uit Scandinavië als stalbedekking.
Olaf Koens vliegt mee als ‘groom’ (=verzorger) op een vlucht met 69 paarden en is verbaasd hoe gestroomlijnd dit allemaal wordt georganiseerd. Oh en nog een weetje: luchtturbulentie kan fataal zijn voor paarden. Zij staan gedurende de hele reis en kunnen hun benen breken als ze door een luchtzak ineens naar beneden ‘vallen’. De piloten vliegen om de turbulentie heen. Geld is geen punt, de reis moet veilig zijn, en dat wat mag kosten…
Normen en waarden
Dat iedere cultuur en ieder land zijn eigen normen en waarden heeft, weet natuurlijk iedereen. Opvallend aan dit boek is echter hoe anders de normen en waarden in het Midden-Oosten zijn.
Mij trof vooral deze alinea:
In de Golfstaten, in fonkelende steden als Dubai, Doha en Abu Dhabi, worden valken, dromedarissen en paarden beter behandeld dan de miljoenen Pakistaanse of Indiase gastarbeiders die er werken. Dieren verblijven in stallen met airconditioning, mensen wonen in zeecontainers vol stapelbedden.
Journalistieke verhalen, normen en waarden
Olaf Koens oordeelt echter niet. Hij constateert als een echte journalist en schrijft de verhalen in een prettige stijl op. Door deze verhalen over dieren, legt hij op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van het Midden-Oosten vast. ‘Paarden vliegen businessclass’ is realistisch, tragisch, af en toe humoristisch, maar vooral heel verhelderend.