Nederland in oorlogstijd: Misrekening
Oma Vinke
Als Sem op school de opdracht krijgt om een interview te doen, besluit hij dat hij het graag simpel houdt. Hij gaat zijn vragen niet stellen aan de directeur van de Albert Heijn zoals zijn klasgenoot Jens doet, en hij gaat niet zoals Josefien naar de SNS Bank om een vrouw te interviewen over hypotheken. Sem gaat voor zijn interview naar De Amandelboom, het verpleegtehuis waar de oma van zijn vader woont; oma Vinke.
Angstige momenten
Als Sem voor zijn interview aan oma Vinke de vraag stelt of zij in haar leven weleens angstige momenten heeft gekend, antwoordt oma met de vraag of Sem op school weleens van de Tweede Wereldoorlog heeft gehoord. Hoewel oma Vinke toegeeft dat ze nog nooit met iemand over dit onderwerp heeft gesproken, begint ze Sem te vertellen over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog.
Persoonlijke verhalen
Auteur en hypotheekadviseur Robert Terpstra beschrijft in ‘Misrekening’ niet alleen de verhalen van zijn grootouders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog; het boek volgt ook het verhaal van onder andere Canadese soldaten, verzetsstrijders, een Joodse onderduiker en Duitse soldaten en generalen. Terpstra weet hiermee een indrukwekkend verhaal neer te zetten waarbij alle kanten van de medaille worden belicht. Met ‘Misrekening’ geeft de auteur niet alleen een weergave van de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar geeft hij, door het vertellen van deze persoonlijke verhalen, ook inzicht in welke impact de oorlog heeft gehad op de levens van mensen in de meest uiteenlopende posities.
Eerlijk en indrukwekkend
‘Misrekening’ geeft een eerlijke en indrukwekkende kijk in het leven in Nederland tijdens oorlogsjaren. De fijne en toegankelijke schrijfstijl geven je, in combinatie met foto’s in het boek, het gevoel dat in plaats van Sem, jij als lezer naast oma Vinke op de bank zit. ‘Misrekening’ is een aangrijpend boek over de Tweede Wereldoorlog dat iedereen gelezen zou moeten hebben.