Militaire thriller: Verstoten

De boeken van Chris Ryan horen in ons huis als de boeken van Charlotte Brontë. Natuurlijk, iedereen heeft zijn eigen smaak. Beide auteurs zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Ik weet waarom ik dol ben op Engelse romans uit de 19e eeuw. Maar waarom is mijn man nou zo gek op de boeken van Chris Ryan? Dat wil ik uitzoeken. Ik ga “Verstoten” lezen van Chris Ryan.

Militaire thriller

Ik begrijp wel dat militaire thrillers interessant zijn voor jongens/mannen. Vooral als je zelf ervaring of een verleden hebt binnen defensie, zoals in ons huis het geval is. Langzamerhand ben ik steeds vaker films en series aan het meekijken die gaan over de tweede wereldoorlog. Wie weet is een militaire thriller ook wel wat voor mij!
In “Verstoten” voelt SAS-onderofficier Jamie Carter zich niet helemaal thuis bij de andere officieren. Als ‘Lone wolf’ staat hij inmiddels bekend als buitenstaander en heeft hij het gevoel zich telkens weer te moeten bewijzen. Deze kans krijgt hij met een volgende misse. Hij moet een verdwenen SAS-held opsporen, waarvan inmiddels wordt gedacht dat hij is overgelopen naar de vijand.

Afghanistan

Vann wordt uitgezonden naar Afghanistan. De bedoeling is dat hij lokale rebellen gaat trainen om tegen de taliban te vechten. Maar er wordt niks meer van hem vernomen. Lone wolf (Carter) gaat hem achterna door Afghanistan. Voor Carter is dit een bijzondere missie. Hij en Vann hebben een sterke band vanwege een gedeeld verleden. Daardoor is Carter de aangewezen persoon om zijn collega/vriend op te sporen.

Drugs

Carter vindt uiteindelijk de gezochte man, in het gezelschap van een Afghaanse warlord. Hij blijkt betrokken bij drugshandel. Vann is boos op het leger omdat ze niet goed voor hem zorgden. Hij heeft besloten zijn loyaliteit opzij te schuiven en niet meer het leger te dienen. Met de drugshandel kan hij veel meer geld verdienen. Uiteraard moet onze held Carter proberen zijn oude vriend tegen te houden. Maar lukt dit wel? Is de band tussen Carter en Vann sterk genoeg om de gemaakte keuzes ongedaan te maken?

Sterk verhaal

Dit was voor mij het eerste boek van auteur Chris Ryan. Ik was vooral benieuwd of het een typisch mannenboek zou zijn, of een spannend boek voor iedereen. Eigenlijk ben ik wel blij verrast. “Verstoten” is een actieverhaal met diepgang. Er zit een sterk verhaal achter de militaire acties. Vooral omdat in “Verstoten” Carter op solomissie gaat, word je meegenomen in zijn verhaal. De boeken van Chris Ryan zijn op zichzelf staande boeken. Ik had er dus geen moeite mee om in het verhaal te komen omdat ik geen eerdere boeken gelezen had. Chris Ryan past niet bij mijn stapeltje Engelse romans van Charlotte Brontë, maar ik zal met nog meer liefde deze spannende boeken schenken aan de man in mijn huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *