Literaire magazines en ‘De vos’

Ooit gehoord van literaire magazines? Dat zijn magazines die over literatuur gaan en door auteurs zelf worden uitgegeven of een gezamenlijk collectief van schrijvers zijn.

Het oprichten en uitgeven van een literair magazine door een schrijver is heel dapper om verschillende redenen. Allereerst vereist dit een aanzienlijke inzet en toewijding, aangezien het beheren van een publicatie een complex proces is dat tijd, energie en middelen vergt. Bovendien betekent het ook een stap buiten de comfortzone van een boek schrijven en jezelf verplichten met een bepaalde regelmaat het magazine uit te geven.

Literair magazines

Waarom zou een schrijver intensief een blog bijhouden of zelfs een literair magazine maken? Het doel van een schrijver die een literair magazine opricht, kan verschillende redenen hebben:

Platform voor opkomende schrijvers:

Een schrijver kan een literair magazine opzetten om een platform te bieden aan beginnende schrijvers en jong literair talent. Dit helpt nieuwe stemmen te ontdekken en te promoten, wat de literaire gemeenschap verrijkt.

Ruimte voor experimenteren:

Het magazine kan fungeren als een plek waar schrijvers kunnen experimenteren met nieuwe stijlen, genres en vormen van expressie die mogelijk niet in hun reguliere boeken aan bod komen.

Interactie met lezers:

Het magazine kan een directe manier zijn voor schrijvers om in contact te komen met hun lezerspubliek. Het biedt een platform voor dialoog, discussie en feedback, wat kan bijdragen aan een diepere connectie tussen schrijver en lezer.

Enthousiasmeren!

De invloed van een literair magazine op het enthousiasmeren van lezers voor de boeken van de schrijver, en boeken in het algemeen, is vaak groot! Het magazine fungeert als een extra kanaal voor de schrijver om zijn of haar naam en werk bekend te maken. Lezers die het magazine ontdekken en waarderen, kunnen nieuwsgierig worden naar de boeken van dezelfde schrijver.

Het magazine kan lezers een diepere inkijk geven in de gedachten, creatieve processen en inspiraties van de schrijver. Dit kan de leeservaring verrijken en lezers aanmoedigen meer te ontdekken over het werk van de schrijver.

Bovendien kan een literair magazine verschillende genres en schrijfstijlen bevatten. Dit kan lezers aanspreken die misschien anders niet zouden kiezen voor boeken van dat specifieke genre.

Tot slot kan de auteur middels veel fans en volgers krijgen. Of zelfs een hele community! Niets zo leuk tenslotte als in dialoog gaan over literatuur. Of plat gezegd: eindeloos lang praten over boeken!

Een magazine of een blog?

In feit praten we over eenzelfde systeem. Echter een magazine op papier is natuurlijk veel hoger qua kosten maar wordt zeker door de lezers erg gewaardeerd. Een blog is meer van het snelle en moderne internet. Leuk om te volgen, maar van echt bewaren is geen sprake. Dan zijn er natuurlijk ook nog vele combinaties: literaire magazines die zowel fysiek door je brievenbus vallen als online beschikbaar zijn voor abonnees.

Voorbeelden literaire magazines:

  1. De Gids: Een toonaangevend Nederlands literair tijdschrift dat een breed scala aan literaire genres en stijlen publiceert, inclusief poëzie, essays en proza.
  2. Tirade: Een literair tijdschrift dat bekend staat om zijn diverse en gedurfde selectie van literaire werken, variërend van korte verhalen tot poëzie en essays.
  3. Das Magazin: Een eigentijds Nederlands literair tijdschrift dat nieuw talent en gevestigde schrijvers de ruimte biedt om te experimenteren en hun werk te delen.
  4. De Revisor: Een literair tijdschrift dat aandacht besteedt aan zowel gevestigde als nieuwe auteurs en een breed spectrum aan literaire vormen omvat.
  5. Samplekanon: Een online platform dat zich richt op hedendaagse Nederlandstalige poëzie en daarnaast ook essays, recensies en kunstwerken publiceert.
  6. De Nieuwe Garde: Een literair tijdschrift dat de focus legt op essays en kritisch proza, waarbij het jonge essayisten de kans geeft om hun stem te laten horen.
  7. Extaze: Een literair tijdschrift dat verhalen, essays en gedichten publiceert, vaak met een sterke link naar kunst en cultuur.
  8. Terras: Een tijdschrift voor internationale literatuur dat werken in vertaling aanbiedt, evenals essays en beschouwingen over literatuur, kunst en maatschappij.
  9. De Parelduiker: Een literair-historisch tijdschrift dat aandacht besteedt aan vergeten schrijvers, literaire curiosa en biografische essays.

De Vos

De Belgische auteur Guido Devos is een mooi voorbeeld van een auteur die zijn eigen magazine uitgeeft. Geheel in eigen beheer en met de passende naam: De vos. Meer informatie hierover: https://guidodevos.be/schrijfvos/

Min ervaring met ‘De vos’: ik vind het een waardevol magazine, boordevol informatie en bijzonder origineel. Een aanrader voor wie van literatuur houdt én van heerlijk ouderwets van magazines op papier! De vormgeving is fraai, het papier is dik en sterk en de layout is kleurrijk en lekker leesbaar. Inhoudelijk zal het je verrassen. Guido Devos zit bovenop het (literaire) nieuws en weet dit leuk te presenteren.

Wie geeft er nog meer literaire magazines uit? Laat gerust van je horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *